Chlebek bananowy to chyba jeden z popularniejszych wypieków. Bardzo go lubię, ponieważ traktuję go bardziej jako zdrową przekąskę niż klasyczne ciasto, dzięki czemu bez obaw sięgam po więcej niż jeden kawałek… ; ) Do tej pory nie pojawił się jeszcze na blogu, ponieważ eksperymentowałam z przepisami i dzięki wielokrotnym modyfikacjom i połączeniom, udało mi się osiągnąć naszą ulubioną wersję : D Jesienią obowiązkowo z dużą ilością orzechów!
Polecam! : )
Składniki (na keksówkę):
- 4 banany
- 1 jajko
- 50 g migdałów
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli i cynamony
- 150 g cukru trzcinowego
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g orzechów włoskich lub orzechowej mieszanki
Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować. Migdały zmiksować blenderem na „proszek”. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przesiać do bananowej masy, dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez 60 minut.
Smacznego : )