Moje dzieci uwielbiają banany, zwłaszcza wtedy, gdy są w domu w małych ilościach. Jeśli zdarzy mi się zrobić większe zapasy wszyscy przestają mieć na nie ochotę i banany odnajdują drugie życie w postaci chlebka ; ) Wersja z nutellą i orzechami jest tak pyszna, że nawet mój Mąż, który miłośnikiem bananowego chlebka zdecydowanie nie jest, zjadał go z zaangażowaniem ; ) Chlebek wyszedł wilgotny, choć nie tak mocno zbity jak w tradycyjnej wersji, a do tego bardzo aromatyczny. Polecam!!!
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów laskowych (ok. 100 g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki nutelli
Banany ze śmietaną zmiksować blenderem. (Opcjonalnie można rozgnieść je dokładnie widelcem.) Mąkę wymieszać z solą, sodą i cynamonem. Dodać podpieczone i posiekane orzechy. Jajka zmiksować z cukrem ok. 4 minut. Do masy jajecznej dodać banany, śmietanę, olej oraz Nutellę i miksować kolejne 3 minuty, a następnie dodać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy ciasto jest jednolite przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg). Piec około godzinę (do suchego patyczka), a jeśli góra będzie się przypiekać wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Smacznego : )