Site icon marta-gotuje.pl

Chlebek bananowy z nutellą

Moje dzieci uwielbiają banany, zwłaszcza wtedy, gdy są w domu w małych ilościach. Jeśli zdarzy mi się zrobić większe zapasy wszyscy przestają mieć na nie ochotę i banany odnajdują drugie życie w postaci chlebka ; ) Wersja z nutellą i orzechami jest tak pyszna, że nawet mój Mąż, który miłośnikiem bananowego chlebka zdecydowanie nie jest, zjadał go z zaangażowaniem ; ) Chlebek wyszedł wilgotny, choć nie tak mocno zbity jak w tradycyjnej wersji, a do tego bardzo aromatyczny. Polecam!!!


Składniki (keksówka 26x14cm):
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych (ok. 100 g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki nutelli

Banany ze śmietaną zmiksować blenderem. (Opcjonalnie można rozgnieść je dokładnie widelcem.) Mąkę wymieszać z solą, sodą i cynamonem. Dodać podpieczone i posiekane orzechy. Jajka zmiksować z cukrem ok. 4 minut. Do masy jajecznej dodać banany, śmietanę, olej oraz Nutellę i miksować kolejne 3 minuty, a następnie dodać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy ciasto jest jednolite przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg). Piec około godzinę (do suchego patyczka), a jeśli góra będzie się przypiekać wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Smacznego : )

* Inspiracja 

Exit mobile version