Chlebek bananowy z nutellą

Moje dzieci uwielbiają banany, zwłaszcza wtedy, gdy są w domu w małych ilościach. Jeśli zdarzy mi się zrobić większe zapasy wszyscy przestają mieć na nie ochotę i banany odnajdują drugie życie w postaci chlebka ; ) Wersja z nutellą i orzechami jest tak pyszna, że nawet mój Mąż, który miłośnikiem bananowego chlebka zdecydowanie nie jest, zjadał go z zaangażowaniem ; ) Chlebek wyszedł wilgotny, choć nie tak mocno zbity jak w tradycyjnej wersji, a do tego bardzo aromatyczny. Polecam!!!


Nutella banana bread

Składniki (keksówka 26x14cm):
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych (ok. 100 g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki nutelli

Banany ze śmietaną zmiksować blenderem. (Opcjonalnie można rozgnieść je dokładnie widelcem.) Mąkę wymieszać z solą, sodą i cynamonem. Dodać podpieczone i posiekane orzechy. Jajka zmiksować z cukrem ok. 4 minut. Do masy jajecznej dodać banany, śmietanę, olej oraz Nutellę i miksować kolejne 3 minuty, a następnie dodać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy ciasto jest jednolite przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg). Piec około godzinę (do suchego patyczka), a jeśli góra będzie się przypiekać wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Smacznego : )

* Inspiracja 

Komentarzy: 26

  1. 24 października 2015 / 14:42

    Od dawna noszę się z zamiarem upieczenia podobnego:) Wygląda super!

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:23

      Dziękuję i polecam, jest pyszny 🙂

  2. Jaga
    24 października 2015 / 20:38

    Idealny poranek!

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:23

      Zdecydowanie 🙂

  3. Milena
    25 października 2015 / 1:41

    Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:24

      Potwierdzam i mam nadzieję, że się skusisz 😉

  4. 25 października 2015 / 20:22

    czekolada i banany – i nic więcej nie trzeba! 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:26

      To tak jak u mnie 😉

  5. K
    26 października 2015 / 0:10

    PRZEPYSZNY!

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:26

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  6. Anita
    26 października 2015 / 10:47

    Już mi ślinka cieknie na samą myśl 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 23:16

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Iwka
    26 października 2015 / 13:17

    Zrobiłam w ramach happy monday 😉 najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam! przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 13:54

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  8. Rafał
    27 października 2015 / 0:19

    Bardzo nam smakuje, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 0:37

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  9. Majka
    4 listopada 2015 / 18:38

    Oj, kolejna nowa propozycja na weekendowe pieczenie:)

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2015 / 23:01

      Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:29

      Zdecydowanie 🙂

  10. klara
    17 marca 2016 / 20:11

    Przepyszny polecam wszystkim 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      Miło mi, że posmakował 🙂

  11. Jasia
    9 stycznia 2019 / 18:11

    Smak genialny!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      Super, że posmakował 🙂

  12. Nutka
    5 maja 2019 / 14:48

    Czego można użyć zamiast sody?

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 22:50

      Można spróbować z proszkiem do pieczenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 17 =