Poza moim synkiem i mną, chlebek bananowy nie cieszy się niestety w naszej rodzinie dużą popularnością ; ) Mimo to kiedy zostają nam bardzo dojrzałe, wręcz czarne miękkie i słodkie banany, trudno mi się oprzeć, aby nie wykorzystać ich do pieczenia ; ) Dzisiejszy chlebek bananowy z kawałkami gorzkiej czekolady jest przepyszny! Dodatek płatków owsianych dodaje mu lekko orzechowego charakteru, ale jeśli macie ochotę na mocniejszy akcent możecie również wzbogacić go o orzechy włoskie. To jeden z najlepszych chlebków bananowych jakie jadłam co potwierdza fakt, że mój Mąż określił go jako „całkiem niezły” : ) Polecam!!!
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 4 średnie bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i solą morską. W drugiej misce banany z cukrem trzcinowym rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, masło i wymieszać. Dodać sypkie składniki, szybko wymieszać. Dodać płatki owsiane i posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie szybko wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (trudno się doczekać, ale po przestudzeniu łatwiej się go kroi ; )
Smacznego!
Inspiracja „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka