Chlebek bananowo-cukiniowy to super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Bardzo prosty do przygotowania, niezwykle aromatyczny, słodyczy dodają mu banany, cukinia jest niewyczuwalna, dodaje za to wypiekowi wartości odżywczych i wilgotności. Chlebek bananowo-cukiniowy świetnie sprawdzi się w formie deseru lub drugiego śniadania. Polecam!
Składniki (keksówka o długości 16 cm):
- 1 mała cukinia (180g)
- 2 bardzo dojrzałe banany (250g ze skórką)
- 1 jajko (wielkość L)
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, mocno odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku. Banany rozgnieść widelcem. Jajko rozbełtać z cukrem, wymieszać z bananami i cukinią. Dodać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, delikatnie połączyć z mokrymi składnikami. Na końcu dodać orzechy. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 50-60 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudzić i wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Składniki na lukier jogurtowo-klonowy:
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki wymieszać.
Smacznego!
Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj.