Site icon marta-gotuje.pl

Chlebek bananowo-cukiniowy

Chlebek bananowo-cukiniowy to super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Bardzo prosty do przygotowania, niezwykle aromatyczny, słodyczy dodają mu banany, cukinia jest niewyczuwalna, dodaje za to wypiekowi wartości odżywczych i wilgotności. Chlebek bananowo-cukiniowy świetnie sprawdzi się w formie deseru lub drugiego śniadania. Polecam!

Składniki (keksówka o długości 16 cm):

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, mocno odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku. Banany rozgnieść widelcem. Jajko rozbełtać z cukrem, wymieszać z bananami i cukinią. Dodać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, delikatnie połączyć z mokrymi składnikami. Na końcu dodać orzechy. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 50-60 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudzić i wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Składniki na lukier jogurtowo-klonowy:

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj.

Exit mobile version