Chleb z owsianką na zakwasie

Jeśli nie możecie się zdecydować, czy na śniadanie wybrać owsiankę, czy kawałek pysznego domowego chleba ten wypiek rozwiąże Wasz dylemat ; ) Chleb z dodatkiem owsianki jest nie tylko zdrowszy, ale również bardziej wilgotny. Zdecydowanie przypadł mi do gustu. Polecam!!!


Chleb z owsianką na zakwasie

Składniki na owsiankę:
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 ml gorącej wody
Składniki na ciasto (keksówka 28-30 cm):
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12-24 godz. wcześniej)
  • 350 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki żytniej chlebowej, typ 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy, otręby żytnie do oprószenia

Płatki zalać na noc gorącą wodą, przykryć folią spożywczą. Następnego dnia połączyć w misce składniki ciasta, dodając na końcu zakwas. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem – miksować przez 8 minut, dać odpocząć ciastu ok. 30 minut i ponowie zmiksować 5 minut). Dodać owsiankę i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 i 1/2 godziny. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość przełożyć je do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch bochenka również posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (ciasto powinno wypełnić całą formę).

Piekarnik rozgrzać do 230 C (góra-dół). Na dno wysypać 1/2 szklanki kostek lodu i wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 C i dopiekać jeszcze 30 minut. Jeśli od góry zacznie zbyt szybko się rumienić przykryć go papierem do pieczenia. Chleb jest upieczony, jeśli po wyjęciu z formy i ostukany od spod wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, wyjąć go z formy i dopiekać 5-10 minut. Spryskać go wodą i zostawić w wyłączonym piekarniku 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego : )


Chleb na zakwasie

Inspiracja „O chlebie”

Komentarzy: 18

  1. Klara
    10 listopada 2015 / 21:06

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2015 / 0:29

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  2. Matylda
    10 listopada 2015 / 21:24

    Na zakwasie jeszcze nigdy nie piekłam, takie mi się to skomplikowane wydaje…

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2015 / 0:30

      Kiedyś również tak uważałam, ale nic bardziej mylnego 🙂 Zakwas robimy raz i możemy korzystać z niego przez lata, wystarczy od czasu do czasu go dokarmić 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2015 / 22:24

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. A.G.A.
    11 listopada 2015 / 19:42

    Pysznie sie prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2015 / 22:24

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  4. Iwka
    12 listopada 2015 / 0:37

    Marta proszę o więcej, ten chlebek jest boski 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2015 / 0:36

      Bardzo mi miło, dziękuję i na pewno pojawią się nowe propozycje 🙂

  5. Majka
    15 listopada 2015 / 14:01

    No ja też trochę się boję wypieków z drożdżami i zakwasem. Moja mama robi bombowe ciasto drożdżowe a ja nawet nigdy nie próbowałam się z nią zmierzyć.
    Ale muszę w końcu wziąć się w garść i spróbować wszystkich chlebków z Twojego bloga, jak wyjdzie pierwszy to chyba już będzie z górki;)

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2015 / 23:48

      Dokładnie, najgorzej się przełamać i zacząć 😉 i tak jak we wszystkim trening czyni mistrza 🙂

  6. mania
    18 listopada 2015 / 14:45

    Pyszny chelb i długo świeży, polecma

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 23:57

      🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:28

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  7. Majka
    5 stycznia 2016 / 22:02

    Przeprzepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:52

      Super, że przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 26 =