Jeśli nie możecie się zdecydować, czy na śniadanie wybrać owsiankę, czy kawałek pysznego domowego chleba ten wypiek rozwiąże Wasz dylemat ; ) Chleb z dodatkiem owsianki jest nie tylko zdrowszy, ale również bardziej wilgotny. Zdecydowanie przypadł mi do gustu. Polecam!!!
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml gorącej wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12-24 godz. wcześniej)
- 350 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki żytniej chlebowej, typ 720
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- olej do posmarowania formy, otręby żytnie do oprószenia
Płatki zalać na noc gorącą wodą, przykryć folią spożywczą. Następnego dnia połączyć w misce składniki ciasta, dodając na końcu zakwas. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem – miksować przez 8 minut, dać odpocząć ciastu ok. 30 minut i ponowie zmiksować 5 minut). Dodać owsiankę i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 i 1/2 godziny. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość przełożyć je do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch bochenka również posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (ciasto powinno wypełnić całą formę).
Piekarnik rozgrzać do 230 C (góra-dół). Na dno wysypać 1/2 szklanki kostek lodu i wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 C i dopiekać jeszcze 30 minut. Jeśli od góry zacznie zbyt szybko się rumienić przykryć go papierem do pieczenia. Chleb jest upieczony, jeśli po wyjęciu z formy i ostukany od spod wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, wyjąć go z formy i dopiekać 5-10 minut. Spryskać go wodą i zostawić w wyłączonym piekarniku 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę. Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego : )
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Na zakwasie jeszcze nigdy nie piekłam, takie mi się to skomplikowane wydaje…
Autor
Kiedyś również tak uważałam, ale nic bardziej mylnego 🙂 Zakwas robimy raz i możemy korzystać z niego przez lata, wystarczy od czasu do czasu go dokarmić 🙂
wspaniały bochen 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pysznie sie prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Marta proszę o więcej, ten chlebek jest boski 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i na pewno pojawią się nowe propozycje 🙂
No ja też trochę się boję wypieków z drożdżami i zakwasem. Moja mama robi bombowe ciasto drożdżowe a ja nawet nigdy nie próbowałam się z nią zmierzyć.
Ale muszę w końcu wziąć się w garść i spróbować wszystkich chlebków z Twojego bloga, jak wyjdzie pierwszy to chyba już będzie z górki;)
Autor
Dokładnie, najgorzej się przełamać i zacząć 😉 i tak jak we wszystkim trening czyni mistrza 🙂
Pyszny chelb i długo świeży, polecma
Autor
🙂
Pyszny chleb 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Przeprzepyszny 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂