Chleb wiejski

Koniec roku zbliża się wielkimi krokami i muszę przyznać, że moim największym tegorocznym, kulinarnym zaskoczeniem jest domowy wypiek chleba ; ) Wcześniej przechodziłam obok tego tematu obojętnie, obecnie mam już w planach przetestowanie kolejnych kilkanaście przepisów, jedyne co mnie powstrzymuje to oczywiście czas ; ) Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chleb wiejski, zwany „mercedesem wśród chlebów”. Nie posiadam żadnych dodatkowych akcesoriów do wypieku pieczywa, ale zwykły durszlak też spełnia swoją rolę, choć ostateczny kształt bochenka nie jest jeszcze taki jak być powinien ; ) Mimo to chrupiąca skórka i pachnący miąższ wynagradza wszystko… Polecam!!


Chleb wiejski na zakwasie

Składniki 1 duży bochenek:

Biga:

  • 85 g mąki pszennej (typ 550)
  • 20 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 60 g wody
  • 0,2 g świeżych drożdży (lub 0,1 g suszonych drożdży)
  • 0,2 g soli

Poolish:

  • 105 g mąki pszennej (typ 550)
  • 115 g wody
  • 0,2 g świeżych drożdży (lub 0,1 g suszonych drożdży)
  • 0,2 g soli

Mieszanina z zakwasem:

  • 170 g mąki pszennej (typ 550)
  • 40 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 115 g wody
  • 105 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

  • 540 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 40 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 320 g wody
  • 5 g drożdży świeżych (lub 2,5 g suszonych drożdży)
  • 22 g soli
  • biga, poolish i mieszanina z zakwasem

Dzień wcześniej, wieczorem przygotować bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem. W trzech oddzielnych naczyniach wymieszać wszystkie składniki na poszczególne mikstury. Przykryć folią spożywczą (aby nie wyschły) i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.

Następnego dnia drożdże rozpuścić w 20 g wody. Dodać mąki, 230 g wody oraz poolish i zagniatać do połączenia się składników przy użyciu robota kuchennego przez około 3-4 minuty. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.

Następnie dodać bigę, mieszaninę z zakwasem, sól oraz pozostałą wodę i ponownie zagniatać ciasto przez 5 minut. Powinno ono być miękkie i lekko klejące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Po kolejno 20 i 40 minutach zagnieść w celu odgazowania.

Z ciasta uformować w kulę i przełożyć do durszlaka wyłożonego omączoną ściereczką kuchenną  (można użyć specjalnego koszyka przeznaczonego do tego celu ; ), przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik z kamieniem do wypieku chleba/pizzy lub zwykłą blachą rozgrzać do temp. 240ºC (góra-dół). Na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Ciasto jednym płynnym ruchem ostrożnie przełożyć na blachę, naciąć i natychmiast włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Otworzyć na chwilę drzwiczki z piekarnika, żeby wypuścić parę, wyjąć naczynie z wodą i piec następne 10 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę na 230ºC i po 5 minutach ( gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) ponownie włożyć chleb i dopiekać kolejne 10 min.

Wyjąć, ostudzić na kratce.

Smacznego : )


Chleb wiejski

Inspiracja

Komentarzy: 28

  1. 29 grudnia 2015 / 19:20

    bochen wygląda rewelacyjnie 🙂 wspaniale wyrósł 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2015 / 23:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Karola
    29 grudnia 2015 / 23:27

    CUdowny !

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2015 / 23:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Anita
    30 grudnia 2015 / 0:24

    Przepis wygląda dość skomplikowanie, ale mam postanowienie, że na nowy rok sama zacznę dbać o pieczywo w naszym domku 🙂

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2015 / 3:30

      Nie jest tak skomplikowany na jaki wygląda, ale na pewno czasochłonny ; ) Mam nadzieję, że postanowienie zostanie spełnione, domowe pieczywo jest super 🙂

  4. igas
    30 grudnia 2015 / 1:25

    Bardzo okazały chlebek 🙂 dla mnie to nawet bmw ;P

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2015 / 3:30

      Dobre porównanie 🙂 dziękuję 😉

  5. Maryla
    30 grudnia 2015 / 13:02

    Pani Marto boski jest 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2015 / 1:00

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Aga
    30 grudnia 2015 / 23:15

    Wygląda wybornie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2015 / 1:00

      Smakuje równie dobrze 🙂

  7. Majka
    1 stycznia 2016 / 23:57

    Na pewno upiekę ten chlebek 🙂 Tak pyszne te domowe i tyle satysfakcji z ich tworzenia, że ja już przestałam kupować gotowce 😉

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2016 / 1:44

      Też już nie kupuję pieczywa, co więcej na Święta sprawiłam sobie książkę zwaną „biblią o pieczeniu chleba” Hamelmana, więc mój apetyt na domowe wypieki tylko rośnie :):)

  8. Majka
    2 stycznia 2016 / 15:28

    Super 🙂 Będziesz nas inspirować i zachęcać do nowości 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2016 / 23:38

      🙂 🙂

  9. Milena__
    3 stycznia 2016 / 2:22

    Uwielbiam takie domowe chlebki i czekam na dalsze inspiracje narazie rządzi u nas tatterowiec 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2016 / 22:49

      Tatterowiec również bardzo lubię 🙂

  10. nila
    6 stycznia 2016 / 20:40

    Wyszedł przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 0:01

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2016 / 19:32

      Super, że posmakował 🙂 Pieczenie chleba jest wyciszające i jeszcze ten pyszny efekt końcowy 🙂

  11. Asia
    3 lutego 2017 / 16:07

    Przepyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:35

      Super 🙂

  12. Aga
    11 lutego 2017 / 19:47

    Swietny przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:34

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Majka
    7 stycznia 2018 / 0:35

    Tyle czasu już minęło odkąd opublikowałaś ten przepis na blogu a ja dopiero dziś go upiekłam 😉 Jest FENOMENALNY!!! ❤️❤️❤️ Rarytas z najwyższej półki!

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2018 / 0:45

      Na szczęście „co się odwlecze, to nie uciecze” 😉 Bardzo się cieszę, że posmakował!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 1 =