Chleb tostowy o aromacie pizzy i wyniki konkursu

Ostatnio nasza maszyna do wypieku chleba służyła przeważnie do wyrabiania ciasta na pizzę, więc jak tylko zobaczyłam ten chlebek wiedziałam, że pora to zmienić ; ) Smak był jednak bardzo mocno intensywny, więc po jednym bochenku jestem już przejedzona i na pewno nie mogłabym zajadać się nim codziennie na śniadanie. Polecam jednak jako ciekawą odmianę ; )

Chciałabym również jak zawsze podziękować za przepisy, które nadsyłaliście w ramach konkursu „Makaron rządzi zdrowo”. Mam nadzieję, że uda mi się przetestować chociaż część z nich, choć wszystkie są smakowite : ) Osoby, które zostały wyróżnione to: aronia, kasia.presi oraz liidzia. Gratuluję i proszę o podesłanie mi na maila Waszych danych do wysyłki.


Chleb tostowy o aromacie pizzy

Składniki :

  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 500 g mąki typu 650
  • 7g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta pieprzu i papryki

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności jak podane składniki (koncentrat i przyprawy można dodać już wcześniej, w trakcie dodawania połowy mąki i następnie zasypać resztą). Piec na programie szybkim – u mnie w maszynie łączny czas z zagniataniem wynosi 1 godz. 20 min.

Jeśli nie macie maszyny do wypieku chleba można spróbować upiec go w piekarniku. Drożdże należy rozpuścić w 1/4 szklanki mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na około 10 – 15 minut.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać. i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie ponownie zostawić, do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i przełożyć do formy keksowej (ja użyłam formy o wymiarach 12 x 35cm). Przykryć i znowu zostawić do wyrośnięcia, tym razem na około 40 minut.

W piekarniku obok formy z chlebem postawić dodatkowo filiżankę z wodą.

Piec w temperaturze 200ºC około 35 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 23 stycznia 2012 / 20:57

    mmm.. prezentuje się wyśmienicie!

  2. andzia-36
    24 stycznia 2012 / 19:18

    Ale puchaty i kolor swietny, schrupałabym taki na sniadnaie!

  3. kasia.presi
    26 stycznia 2012 / 14:56

    Jupi, ciesze sie,ze spodobal Ci sie moj przepis, to juzjest wielka satysfakcja, o nagrodach nie wpominam;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 1 =