Chleb razowy na zakwasie – tatterowiec

Pieczenie chlebów na zakwasie mocno mnie ostatnio wciągnęło. Każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego, a tych których mam zamiar spróbować jest jeszcze bardzo wiele, więc możecie spodziewać się rozwinięcia tematyki pieczywa na blogu ; ) Tatterowiec jest mało wymagający jeśli chodzi o przygotowanie, smakuje wyśmienicie, pięknie pachnie, jest pulchny i lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość. W ostatnim tygodniu piekłam go już 3 razy i nadal nie mam dość… ; ) Polecam!!!


Chleb razowy na zakwasie

Składniki:

  • 400 g zakwasu żytniego
  • 300 ml wody (w oryginale 150 ml, ale ciasto powinno być lepkie i luźne, a mój zakwas jest raczej gęsty, więc musiałam podwoić jej ilość)
  • 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru demerara
  • opcjonalnie: jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży, osobiście nie dodaję

Wszystkie składniki wymieszać, ciasto powinno być lepkie i luźne. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej dość grubo masłem/olejem i wysypanej otrębami np. żytnimi.  Wierzch chleba wysmarować oliwą. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (pamiętając, żeby ciasto nie przerosło! ). Przed pieczeniem można posypać otrębami, makiem, płatkami itp. Foremkę z chlebem przełożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 200 C (góra-dół) i piec przez 60 minut. Kiedy piekarnik się nagrzeje (uzyska temperaturę 200 C) ścianki piekarnika spryskać wodą. Studzić na kratce.

Smacznego!

 


Tatterowiec

Chleb tatterowiec


Chleb razowy

 

*Inspiracja tutaj.

Komentarzy: 18

  1. Lenka
    17 grudnia 2015 / 20:54

    Pięknie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:32

      Bardzo dziękuję, smakuje pysznie, więc polecam wypróbować 🙂

  2. Olcia_K
    17 grudnia 2015 / 21:39

    Zabieram się od dawna za domowy chleb, ale ten zakwas..

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:33

      Proszę zajrzeć do postu o zakwasie krok po kroku, nie ma się czego obawiać, choć sama pamiętam, że równie ciężko było mi się przekonać 😉

  3. anita
    17 grudnia 2015 / 23:33

    Domowe pieczywo najsmaczniejsze na świecie twoje pięknie się rpezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. gosia
    18 grudnia 2015 / 13:10

    super masz pomocnika 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:34

      Bardzo dziękuję, zawsze jest pierwszy do pomocy 🙂

  5. Karina
    18 grudnia 2015 / 18:01

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:34

      Bardzo dziękuję, jest pyszny 🙂

  6. Karina
    18 grudnia 2015 / 23:37

    Wszystko nastawione, rano szybciutko wyrobić i będzie na drugie śniadanie już nie mogę się doczekać 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2015 / 0:21

      Super, życzę smacznego 🙂 koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  7. Kalcia
    20 grudnia 2015 / 22:20

    Przepyszny jest ten chlebek:)

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:48

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  8. Mela
    19 stycznia 2016 / 1:13

    Bardzo smakowity

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2016 / 22:17

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  9. Majka
    26 stycznia 2016 / 9:18

    Smaczny razowiec

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:19

      Fajnie, że zasmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 23 =