Kiedy tylko mam okazję, staram się wypróbować kolejny program naszej maszyny do wypieku chleba. Tym razem zdecydowałam się na chleb pszenny razowy, gdyż udało mi się zakupić polecaną, specjalną mąkę. Chleb wyszedł super! Być może to zasługa zmiany mąki lub faktu, że razowe pieczywo zawsze podbijało moje serce. Polecam!
-
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- 560 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do wypiekania chleba i wybrać program do wypieku pszennego razowego chleba. Dla osób, które nie posiadają maszyny do wypieku chleba mogę udzielić wskazówek znalezionych w książce, z której otrzymałam przepis tzn. czas wyrabiania ciasta to ok. 2 godz. 44 min. w temp. ok 30 C, natomiast czas pieczenia to 55 min. w temp. 140 C..
Smacznego : )
Fajnie było Cię poznać na warsztatach. U mnie dzisiaj też chleb pszenny razowy. Pyszne są takie wypieki.
Autor
Również było mi bardzo miło ! 😉 A taki pachnący, świeżutki chlebek o poranku od razu poprawia nastrój 🙂
Muszę zaczac oszczedzac na masyzne, bo te Twoje chlebki strasnzie kuszą!!!
Wygląda niesamowicie!!!