Kiedy nie mam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie bardzo chętnie sięgam po szybszą drożdżową wersję : ) Chleb pełnoziarnisty robi się prawie sam i długo trzyma świeżość, co jest dla mnie dużym atutem, kiedy potrzebuję pieczywa na kolejny dzień ; ) Dodatek suszonych owoców i orzechów nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Polecam!!!
Składniki (keksówka 12×35 cm):
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonej moreli
- 30 g orzechów brazylijskich
- 500 ml wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w dużej misce (morele i orzechy pokroić w mniejsze kawałki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – termoobieg przez 80 minut (przed pieczeniem można udekorować wierzch chleba sezamem). Kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!