Chleb pełnoziarnisty

Kiedy nie mam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie bardzo chętnie sięgam po szybszą drożdżową wersję : ) Chleb pełnoziarnisty robi się prawie sam i długo trzyma świeżość, co jest dla mnie dużym atutem, kiedy potrzebuję pieczywa na kolejny dzień ; ) Dodatek suszonych owoców i orzechów nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Polecam!!!


chleb pełnoziarnisty przepis

Składniki (keksówka 12×35 cm):

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonej moreli
  • 30 g orzechów brazylijskich
  • 500 ml wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w dużej misce (morele i orzechy pokroić w mniejsze kawałki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – termoobieg przez 80 minut (przed pieczeniem można udekorować wierzch chleba sezamem). Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!


chleb z suszonymi owocami

Komentarzy: 26

  1. Nicola
    30 marca 2017 / 9:27

    Pysznie wyglada ❤️

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:28

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ania
    30 marca 2017 / 13:19

    Uwielbiam owocowe
    🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:28

      Ja również 🙂

  3. Majka
    30 marca 2017 / 13:58

    Jestem fanką tych na zakwasie ale na dobry chleb drożdżowy też się skuszę 😊

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:28

      Też wolę te na zakwasie, ale domowym nie pogardzę w żadnej postaci 🙂

  4. Jojo
    30 marca 2017 / 16:11

    Wygląda cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:29

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Kama
    30 marca 2017 / 16:21

    Ja jestem z tych zakwasowych ale brak czasu ostatnio niestety totalnie rozumiem więc może szybko machnę 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:29

      Polecam 🙂

  6. Magdalena
    31 marca 2017 / 16:27

    Rewelacja! Robię w weekend, ale zamiast brazylijskich dodam orzechy włoskie, bo mam nadmiar w domu. Mam nadzieję, że nie popsują smaku.

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:35

      Nie popsują, będą pasować równie świetnie 🙂

  7. Kama
    1 kwietnia 2017 / 0:15

    Chleb jest pyszny 🙂 Dodałam do tego Twój pasztet z ciecierzycy i na zagryzkę kiszony ogóreczek i wyszła kolacja idealna 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:25

      Super, bardzo się cieszę, dobre połączenie 😀

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:27

      Super 🙂

  8. Konstacja
    15 kwietnia 2017 / 8:06

    Chlebek wyszedł super 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:44

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  9. Malwina
    27 kwietnia 2017 / 21:51

    Przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 23:06

      Super, że posmakował 🙂

  10. Ela
    17 lipca 2017 / 18:13

    witaj Marto, mam pytanie, w jakiej temp. piec bez termo? pozdrawiam Ela

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:38

      Witaj 🙂 spróbowałabym ok. 190 C 🙂

  11. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:19

    Przepyszny !!!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:58

      Super, że posmakował 🙂

  12. Beata
    5 października 2019 / 20:42

    To mój pierwszy własnoręcznie upieczony chleb i wyszedł przepyszny 😁mokry w środku, z chrupiąca skórka czyli taki jaki najbardziej lubię 😊😍 do środka zamiast żurawiny dałam 50 gram słonecznika 😊to kolejny przetestowany przepis od Ciebie, który na pewno będzie u mnie często gościł 😊

    • Marta
      Autor
      9 października 2019 / 0:30

      Bardzo się cieszę! 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 11 =