Kiedy nie mam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie bardzo chętnie sięgam po szybszą drożdżową wersję : ) Chleb pełnoziarnisty robi się prawie sam i długo trzyma świeżość, co jest dla mnie dużym atutem, kiedy potrzebuję pieczywa na kolejny dzień ; ) Dodatek suszonych owoców i orzechów nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Polecam!!!
Składniki (keksówka 12×35 cm):
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonej moreli
- 30 g orzechów brazylijskich
- 500 ml wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w dużej misce (morele i orzechy pokroić w mniejsze kawałki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – termoobieg przez 80 minut (przed pieczeniem można udekorować wierzch chleba sezamem). Kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Pysznie wyglada ❤️
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam owocowe
🙂
Autor
Ja również 🙂
Jestem fanką tych na zakwasie ale na dobry chleb drożdżowy też się skuszę 😊
Autor
Też wolę te na zakwasie, ale domowym nie pogardzę w żadnej postaci 🙂
Wygląda cudnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ja jestem z tych zakwasowych ale brak czasu ostatnio niestety totalnie rozumiem więc może szybko machnę 🙂
Autor
Polecam 🙂
Rewelacja! Robię w weekend, ale zamiast brazylijskich dodam orzechy włoskie, bo mam nadmiar w domu. Mam nadzieję, że nie popsują smaku.
Autor
Nie popsują, będą pasować równie świetnie 🙂
Chleb jest pyszny 🙂 Dodałam do tego Twój pasztet z ciecierzycy i na zagryzkę kiszony ogóreczek i wyszła kolacja idealna 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, dobre połączenie 😀
bochen urósł wspaniale 🙂
Autor
Super 🙂
Chlebek wyszedł super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
witaj Marto, mam pytanie, w jakiej temp. piec bez termo? pozdrawiam Ela
Autor
Witaj 🙂 spróbowałabym ok. 190 C 🙂
Przepyszny !!!
Autor
Super, że posmakował 🙂
To mój pierwszy własnoręcznie upieczony chleb i wyszedł przepyszny 😁mokry w środku, z chrupiąca skórka czyli taki jaki najbardziej lubię 😊😍 do środka zamiast żurawiny dałam 50 gram słonecznika 😊to kolejny przetestowany przepis od Ciebie, który na pewno będzie u mnie często gościł 😊
Autor
Bardzo się cieszę! 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂