Uwielbiam połączenie pieczywa z suszonymi owocami. Na blogu znajdziecie już przepis na chleb z żurawiną, tym razem zdecydowałam się na owocową mieszankę i to był strzał w dziesiątkę : ) Owocowy chleb jest pyszny i bardzo prosty do przygotowania, nie potrzebujemy nawet miksera. Świetnie sprawdzi się, gdy zabraknie nam pieczywa, a wizyta w sklepie nie jest możliwa. Polecam!!!
Składniki (keksówka o wymiarach 35 x 12 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g płatków owsianych
- 100 g suszonych owoców (u mnie morele, śliwki, żurawina)
- 500 ml wody
Suszone śliwki i żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, po tym czasie dokładnie odsączyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mąkę, drożdże, cukier, sól, płatki owsiane, suszone owoce oraz wodę przełożyć do dużej miski. Dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 80 minut.
Smacznego!