Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!!
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 ml wody
Składniki na ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000*
- 400 g mąki pszennej
- 230 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
* W przypadku mąki razowej należy dodać trochę więcej wody.
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Następnie dodać resztę składników, wyrobić zwarte ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość. Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić na kolejne 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień do pizzy. Spryskać ściany piekarnika wodą i piec chleb przez 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 C. Bochenek powinien się zarumienić, a „ostukany” od spodu wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kuchennej kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Inspiracja: „O chlebie” E. Mórawska