Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!!
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 ml wody
Składniki na ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000*
- 400 g mąki pszennej
- 230 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
* W przypadku mąki razowej należy dodać trochę więcej wody.
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Następnie dodać resztę składników, wyrobić zwarte ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość. Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić na kolejne 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień do pizzy. Spryskać ściany piekarnika wodą i piec chleb przez 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 C. Bochenek powinien się zarumienić, a „ostukany” od spodu wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kuchennej kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Inspiracja: „O chlebie” E. Mórawska
Wygląda przepysznie!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo <3 tych na zakwasie się boję, ale ten zrobię na pewno, pora się przełamać 😀
Autor
Sama długo nie mogłam się przełamać, ale jak już przygotujemy zakwas to później trudno przestać piec 🙂
może i ja niedługo sie wkręce w domowy wyrób chleba 🙂 póki co dzielnie podziwiam na blogach, wspaniały wyrósł 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, mi długo zajęło, żeby się przełamać, ale teraz to już domowa piekarnia prawie 😀
Pięknie wyrósł : )Boimy się przepisów na zakwasie, bo przygotowanie takiego chleba zajmuje znacznie więcej czasu niż używając samych drożdży. Ale chleb na zakwasie jest o wiele zdrowszy, korzystny dla flory bakteryjnej organizmu i dłużej zachowuje świeży smak. Warto też samodzielnie wyhodować taki zakwas i piec chleb wyłącznie na nim, bez użycia drożdży. Ten przepis z pewnością wypróbuję, bo zdjęcia same do tego zachęcają, pozdrawiam!
Autor
Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło 🙂 to prawda kluczem do udanego wypieku chleba jest po prostu czas 😉 Za to smak i świeżość właśnie wynagradza wszystko 🙂
Skąd wziąć zakwas?
Autor
http://www.marta-gotuje.pl/zakwas-zytni/ 🙂
Oczywiście, że go upiekę 🙂 Na pewno pyszny…
Tyle tych świetnych przepisów, że mi już brakuje czasu…Dziś z Twojego bloga trzy propozycje wyczarowane w mojej kuchni 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że ktoś jest równie pochłonięty tym tematem 🙂 jestem ciekawa co dobrego dzisiaj wyczarowałaś? 🙂
A więc: chleb „mój ulubiony”, trufle z kaszy jaglanej i chia z wiśniami 😉 Naprodukowałam większe ilości zakwasu to teraz mogę brać się za kolejne chlebowe propozycje 😉 I pomyśleć, że jeszcze niedawno sama bałam się podjąć tematu: zakwas 😉
Autor
I teraz nabrałam ochoty na chia z wiśniami… 🙂 dobrze, że się przełamałaś! u mnie też łatwo nie było zwłaszcza, że do zakwasu miałam kilka podejść 😉
I to mówi mistrz 😉 Bierzcie przykład! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję <3
Oj kusisz, kusisz tymi wypiekami 🙂
Autor
Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Rzeczywiście bardzo delikatny chlebek, bardzo smakował moim dzieciaczkom, bo te zakwasowe często są dla nich za kwaśne, pozdrawiam.
Autor
Bardzo mi miło, rzeczywiście delikatny smak dobrze pasuje dla Maluszków 🙂
Pyszny 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Jeden z lepszych jakie miałam okazje piec, pozdrawiam Renia 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Serdecznie Witam!
Wczoraj rozpoczęłam swoją przygodę z zakwasem i właśnie poszukuję chlebka który mogłabym z niego zrobić 🙂 Jeżeli w studenckim mieszkaniu mamy zamiast robota kuchennego mikser to czy da sobie radę z wyrobieniem ciasta?
Pozdrawiam!
Autor
Mikserem może być ciężko (przeważnie mają mniejszą moc), chyba że posiada takie końcówki w kształcie haka do zagniata ciast drożdżowych? 🙂 Nie ma za to problemu, aby wyrobić ciasto ręcznie, ale na pewno jest to bardziej pracochłonne 🙂 Pozdrawiam i powodzenia z domowym chlebem 🙂
mam pewien problem z blachą 🙁
Posiadam kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24cm ale boję się, że chlebek mi się nie zmieści 🙁 czy mogłabym go upiec na grubej blaszce dołączonej do piekarnika?
coś takiego jak w linku:
http://www.czescisamsung.pl/gfx/big/1412599365.jpg
Z góry dziękuję za pomoc! 🙂