Chleb z garnka (a w moim przypadku z naczynia żaroodpornego ; ) ) to jeden z najprostszych przepisów na domowe pieczywo : ) Wystarczy wieczorem leniwie wymieszać ciasto, a rano cieszyć się przepysznym bochenkiem. Polecam!!!
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie może być zbyt gorąca!), dodać resztę składników i całość wymieszać. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i przełożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blat obficie podsypać mąką, przełożyć ciasto i zagnieść. (Można również zagnieść ciasto robotem kuchennym, bez podsypywania mąką). Powinno być miękkie i dość luźne. Do miski włożyć ściereczkę kuchenną obsypaną mąką, przełożyć ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 200 C (termoobieg) i przełożyć do niego naczynie żaroodporne (wyłożone papierem do pieczenia), w którym będziemy piec chleb. Do gorącego naczynia przełożyć ciasto, uważając, aby się nie poparzyć. Przykryć naczynie i piec przez 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Wyjąć chleb z piekarnika, przestudzić.
Smacznego!
Inspiracja – Klaudia