Kolejny pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej. Zapewne będę bardzo monotematyczna, kiedy napiszę, że warto go upiec ; ) Być może dlatego, że temat pieczenia domowego chleba pojawił się u nas stosunkowo niedawno i każdy nowy chleb tak mocno mi smakuje… jak już upiekę z 1000 bochenków będę pewnie bardziej wybredna : ) Przepis znalazłam w magazynie Pyszne, z którego dowiedziałam się również, że do wypieku chleba idealnie nadają się ciemne blaszki i keksówki, ponieważ lepiej absorbują ciepło. Srebrne foremki (których wcześniej również używałam) nie dopiekają tak dobrze boków i spodu pieczywa. Polecam!!!
Składniki (keksówka o długości ok. 25 cm):
- 100 g mąki pszennej
- 300 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia razowa typ 2000)
- 100 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 7 g suchych drożdży
- 600 ml wody
- 75 g zakwasu żytniego
Wszystkie mąki, sól oraz suche drożdże wymieszać. Dodać letnią wodę i zakwas. Wyrobić gładkie ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieść i przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem/masłem i wysypanej otrębami. Odstawić na ok. 45 minut, aby ciasto wyrosło. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg), piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić bochenek osoloną wodą. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Smacznego!