Uwielbiam błyskawiczne i zdrowe obiady : ) Chili con carne to niezwykle aromatyczny meksykański klasyk, który bazuje na mielonej wołowinie, pomidorach, papryce i fasoli. Danie można jeść bez dodatków, ale często podaje się je w towarzystwie ryżu, czy tortilli (zwłaszcza w wersji zapiekanej z serem), choć w tym drugim przypadku całość traci już właściwości fit obiadu ; ) Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 2 małe lub 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 350 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z indyka
- 1 żółta papryka
- 350 g passaty pomidorowej
- 350 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- mieszanka przypraw: 1 i 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu
Cebule pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, podsmażyć razem do czasu aż będzie rumiane. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, passatę pomidorową oraz fasolę. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie dodać cukier oraz 3 łyżeczki mieszanki przypraw. Dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut.
Smacznego!
Inspiracja „Fit-obiady” K. Domaszewski