Uwielbiam błyskawiczne i zdrowe obiady : ) Chili con carne to niezwykle aromatyczny meksykański klasyk, który bazuje na mielonej wołowinie, pomidorach, papryce i fasoli. Danie można jeść bez dodatków, ale często podaje się je w towarzystwie ryżu, czy tortilli (zwłaszcza w wersji zapiekanej z serem), choć w tym drugim przypadku całość traci już właściwości fit obiadu ; ) Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 2 małe lub 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 350 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z indyka
- 1 żółta papryka
- 350 g passaty pomidorowej
- 350 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- mieszanka przypraw: 1 i 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu
Cebule pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, podsmażyć razem do czasu aż będzie rumiane. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, passatę pomidorową oraz fasolę. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie dodać cukier oraz 3 łyżeczki mieszanki przypraw. Dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut.
Smacznego!
Inspiracja „Fit-obiady” K. Domaszewski
Pychotka <3
Autor
Zdecydowanie, polecam 🙂
Hmm też mam ten ebook i przepis jest trochę inny może nie warto wprowadzać w błąd…
Autor
Tak, jest trochę inny, dopasowany do „mojej” kuchni, co nie zmienia faktu, że zainspirował mnie ten właśnie przepis, więc o tym wspomniałam 🙂 Miłego dnia 🙂
Prosto i pysznie 🙂
Autor
Idealne podsumowanie 🙂
No to mam obiadek z głowy 🙂
Pycha było 🙂
Autor
Ale super, że już wypróbowałaś 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂
Autor
Smacznego 🙂
Super przepis na szybki i pyszny obiadek ☺️
Autor
Takie najlepsze 🙂
Super wyszło 🙂
Autor
Cieszę się ogromnie, że posmakowało 🙂
Pychotka pierwszy raz próbowałam kminu rzymskiego (całe życie myślałam że to to samo co kminek którego nie trawię) i jest hit 🙂
Autor
Super, że posmakowało i odkryłaś coś nowego 🙂 I bez obaw nie jesteś jedyna, która myli te przyprawy 😀
Mniam! Muszę koniecznie spróbować Twojego przepisu 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pierwszy raz w zyciu probowalam kminek 😂ja zrobilam z 500gram miesa , dodalam 2 puszki pomidorow w puszce zamiast Passaty, I jeszcze kukurydze plus pol lyzeczki pieprzu cayene.
Bardzo dobre !
Autor
Super, że posmakowało 🙂 W przepisie użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu, ale to inna przyprawa niż kminek 😀
A tortille w jaki sposób podajesz do tego dania? Powiem szczerze że nigdy nie robiłam tego dania ale wszyscy tak dobrze o niej piszą że chyba spróbuje zrobić.
Autor
Nakładam nadzienie do tortilli i zawijam jak burrito, układam jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, posypuję z wierzchu serem mozzarellą i zapiekam kilka minut w piekarniku temp. 170 C termoobieg (ser się rozpuszcza, a tortilla robi chrupiąca) 🙂