Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, klasycznie bazuje na mielonej wołowinie, fasoli, papryce oraz chili ; ) Jak wiecie uwielbiam takie smaki i to danie już od dawna gości w naszym menu, choć tym razem sięgnęłam po przepis z książki B. Ritz ; ) Jako dodatek przygotowałam domowe nachosy wg mojego pomysłu, które pasują idealnie ; ) Polecam!
Składniki:
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka (ew. zielona)
- 2 marchewki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymkiego (kuminu)
- sól, pieprz
- 250 ml wywaru z wołowiny lub warzyw
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- natka pietruszki i ok. 200 g sera żółtego do podania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Papryczki chili i ząbki czosnku drobno posiekać. Dodać do zeszklonej cebuli, wymieszać i smażyć razem przez około minutę. Dodać mieloną wołowinę, podsmażać i mieszać do czasu, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa wraz z pomidorami z puszki (razem z zalewą). Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz odsączone z zalewy: fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Składniki na nachosy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki smalcu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione przyprawy np. papryka
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać roztopiony smalec. Zmiksować i stopniowo dodawać gorącą wodę, cały czas mieszając. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować małe kule i rozwałkować je na cienkie placki. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Delikatnie przestudzić i otrzymane tortille pokroić w trójkąty. Skropić oliwą i dodać ulubione przyprawy, wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) i piec przez ok. 5 minut, aż nachosy się zarumienią.
Smacznego : )
Domowe nachosy – pyszota. Każdy kto je lubi powinien spróbować je sobie przygotować. Są zupełnie inne niż te sklepowe – inne znaczy lepsze!
Autor
Zdecydowanie się zgadzam 🙂 i do tego bardzo proste do przygotowania 🙂
To chilli con carne to jest naprawdę problematyczne danie. 😉 W Europie znane jest jako danie kuchni meksykańskiej, a tak naprawdę to jest bardziej tex-mex, z pochodzeniem teksańskim. W każdym razie na północy Meksyku to danie się pojawia, dlatego jak najbardziej akceptuję je w akcji. 🙂 Twoje chilli wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam
Autor
To bardzo fajna ciekawostka, bo do tej pory żyłam w przekonaniu, że to klasyczne, meksykańskie danie!;)
Wowo, wygląda pyszcha, uwielbiam takie pikantne smaki!
Autor
Pikantne smaki to także jedne z moich ulubionych, a danie gorąco polecam 🙂
Wygląda pysznie! A domowe nachosy muszę koniecznie wypróbować:)
Autor
Koniecznie!:)
po prostu pychota!:)a do tego nachosy to świetny pomysł 🙂
Autor
Domowe nachosy najlepsze 🙂
Ja poproszę o troszeczkę! Ale pycha i te kolory! Jeszcze nie próbowałam tego robić, ale z pewnością się skusze, namówiłaś mnie 🙂
Zapraszam do siebie,
http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Autor
Proszę się częstować 🙂 daj znać czy smakowało 🙂
idealne danie na rozgrzanie w te chłody 🙂
a nachosy domowe pierwsza klasa 🙂
Autor
Jesienią takie dania są konieczne 😉 Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Bardzo dobre, super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Chodziło to danie za mną od dawna. Świetny przepis 😊Wyszło bardzo smakowite 😋
Autor
Super, że posmakowało, kuchnia meksykańska jest pyszna 🙂
Rewelacyjne danie 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂