Site icon marta-gotuje.pl

Chicken wings z piekarnika

Wcześniej próbowałam się już zmierzyć z uzyskaniem ciekawej panierki do kurczaka, ale wtedy smażyłam go na głębokim oleju. Tym razem chciałam, aby było bardziej zdrowo i mięso zapiekałam w piekarniku, aby wyeliminować zbyt dużą ilość tłuszczu. Do panierki użyłam mąki ziemniaczanej, ale niestety jej posmak był lekko wyczuwalny, za czym nie przepadam, więc proponuję zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Poza tym danie pyszne i nie ma przy nim dużo pracy : )



Składniki :

Kurczaka umyć i ściągnąć skórę (chyba, że oczywiście ją lubicie : ) Natrzeć przyprawami, tak aby całe mięso było pokryte.  Płatki kukurydziane rozdrobnić, można to zrobić tłuczkiem do mięsa lub blenderem i wymieszać z mąką. Pałki kurczaka panierować w mące z płatkami, dokładnie przyciskając, aby dobrze się przykleiły.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C przez ok. 1,5 godziny. Możemy użyć zwykłej blachy teflonowej lub naczynia żaroodpornego. (Wyłożyłam je papierem do pieczenia, wtedy nic się nie przypieka i możemy łatwo odwrócić mięso.) Po ok. godzinie pieczenia mięso możemy podlać roztopioną łyżką masła.

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version