Chicken nutter masala to aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Najważniejsze są tu przyprawy, stanowią bogactwo smaku i pozytywnie oddziaływują na organizm. Kurmkuma działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga odporność, a kmin rzymski ułatwia trawienie. Danie najlepiej podać z brązowym ryżem lub pełnoziarnistymi chlebkami pita, aby wzbogacić je w błonnik. Polecam!!!
Składniki (2 porcje):
- 1 filet z kurczaka (200g )
- 30 g orzechów nerkowca
- 250 g krojonych pomidorów
- 50 g jogurtu kokosowego bez cukru (opcjonalnie gęstego naturalnego)
- 1 cebula (100 g)
- 10 g oliwy z oliwek
- papryczka chili (2 cm)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masala, sól, pieprz do smaku
- do podania: świeża kolendra, czarny sezam
Nerkowce zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać z poniższą marynatą i odstawić na 30 minut. Nerkowce odcedzić, zmiksować z pomidorami, jogurtem i przyprawami na gładki sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dorzucić mięso i smażyć przez 5-7 minut, aż lekko się zarumieni. Zalać sosem i dusić ok. 30 minut, aż danie zgęstnieje.
Składniki na marynatę do mięsa:
- 50 g jogurtu kokosowego bez cukru (opcjonalnie gęstego naturalnego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 płaska łyżeczka imbiru (świeżego startego lub przyprawy)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 330 kcal, Białko: 27,3g; Tłuszcze 17,4g; Węglowodany: 18,1 g; Błonnik: 5,1g
Inspiracja: “Czas na obiad” V. Urban