Nasiona chia już od jakiegoś czasu cieszą się wielką popularnością. Należą do grupy tzw. super foods, bo pomimo niewielkich rozmiarów zawierają duże ilości kwasów omega-3, omega-6, białka, wapnia, żelaza, cynku, błonnika i przeciwutleniaczy. O poniższej meksykańskiej lemoniadzie przeczytałam po raz pierwszy w książce „Urodzeni biegacze”. To proste połączenie nasion szałwii hiszpańskiej z wodą i sokiem z limonki zapewnia nam naturalny napój energetyczny, polecany nie tylko sportowcom. Iskiate świetnie poprawia przemianę materii i wzmacnia odporność, dlatego chętnie będę go pić także zimą (wtedy w wersji na ciepło ; ) Polecam!!!
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- sok z 1/2 limonki (ok. 2 łyżek)
- 300 ml wody
- opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu z agawy bądź cukru trzcinowego, świeża mięta
Nasiona przesypać do dużej szklanki, dodać sok z limonki, wodę i całość dobrze wymieszać. Odstawić na kilka minut. Przed podaniem ponownie wymieszać. Pić razem z nasionkami ; )
Smacznego : )