Chaczapuri, czyli gruziński placek z serem to niezwykle proste, ale również pyszne danie. Pierwszy raz posmakowałam go wiele lat temu na wycieczce w Krakowie i od tamtej pory szukałam idealnego przepisu, aby odtworzyć ten smak : ) W gruzińskiej knajpie placek był dodatkowo zapieczony z kawałkami kurczaka, ale moje dzieci wolą wersję klasyczną. Jeśli jestecie miłośnikami sera spróbujcie również posypać nim wierzch chaczapuri, będą jeszcze pyszniejsze : ) Polecam!!
Składniki (4 sztuki):
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 250 g twardej mozzarelli (w kostce)
- 200 g twardego sera solankowego (typu bałkańskiego, idealny jest góralski bundz)
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Przełożyć ponownie do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temp. pokojowej na ok. 2-3 godziny. Ciasto musi co najmniej podwoić objętość. W trakcie wyrastania zetrzeć oba sery na tarce o grubych oczkach, wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku ułożyć kulkę sera i zawinąć boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku placka zrobić dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 C i piec przez ok. 15 minut (przed końcem pieczenia można dodatkowo na wierzchu ułożyć stary ser). Serwować na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Inspiracja „Chleb, domowa piekarnia” P. Kucharski