Od dawna miałam ochotę na ten sernik, ale niestety zawsze brakowało mi jakiegoś składnika i decydowałam się na inny przepis. Tym razem bardziej się zmobilizowałam, bo wydaje mi się odpowiedni na imieniny T. oraz zbliżające się Święta! ; ) Sernik jest niski i z podanej porcji wychodzi go niewiele, więc polecam upiec, bo gdyby nam nie zasmakował nie zostanie nam duża blacha niechcianego ciasta; ) Mam jednak nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze jak nam. Polecam tym, którzy cenią „zbite” serniki ; )
Składniki na spód:
- 150 g ciastek digestive w czekoladzie
- 50 g roztopionego masła
Ciastka rozdrabniamy mikserem lub wałkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy powstałą masę. Wkładamy na 20 min do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g drobnego cukru (zastąpiłam zwykłym)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 g orzechów pekan lub włoskich (posiekanych i podpieczonych)
Składniki na butterscotch:
- 40 g ciemnego brązowego cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
Wszystkie składniki roztapiamy w małym garnuszku do gładkości i wykładamy na upieczony już sernik. (Sos będzie szybko gęstniał.)
Przed podaniem możemy schłodzić sernik w lodówce przez ok. 3 godz. lub nawet całą noc ; )
hmm.. cheescake to chyba powinien byc na philadelphi.. tylko takie przepisy widzialam.. ale ta wersja brzmi rownie smakowicie. a ja moze poprostu mam waskie horyzonty
Autor
Oczywiście ser philadelphia też się nadaje, ale sernik będzie miał kremową konsystencję! Osobiście za tym nie przepadam więc użyłam twarogu i wyszedł naprawdę pyszny ; ) Żeby całość wyglądała jeszcze bardziej efektownie proponuję do butterscotch użyć ciemnego brązowego cukru wtedy polewa będzie miała ładniejszy kolor. Pozdrawiam ; )
Wesołych Świąt!
Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?
Keep up the good work – for sure i will check out more posts.
I have been checking out a few of your stories and i must say pretty clever stuff. I will definitely bookmark your blog.
I am impressed, Very rarely do I discover a blog that is both educative and entertaining. Your thoughts are important; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to it.
Thanks for the info – nice post.
Czy mozna dodać orzechy laskowe? Czy mozna je pominąć? Ser twarog tłusty? Pozdrawiam i dziekuje
Autor
Można dodać orzechy włoskie, ja bym ich nie pomijała, bo dodają fajnego smaku. Twaróg półtłusty, ale tłusty też może być 😉