Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso marynowane jest przez noc w jogurcie i przyprawach, dzięki czemu jest aromatyczne i w połączeniu z sosem na bazie pomidorów, nerkowców i słodkiej śmietanki wprost rozpływa się w ustach. Do podania z ryżem lub chlebkami naan. Polecam!!!
Składniki na marynatę:
- 600 g filetów z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- czubata łyżka mieszanki przypraw garam masala, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i przyprawami. Dodać mięso, całość wymieszać. Każdy kawałek kurczaka powinien być pokryty marynatą. Przełożyć na noc do lodówki.
Składniki na sos:
- 1 czubata łyżka masła najlepiej klarowanego
- 1 duża cebula
- 500 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- po 1 łyżeczce: kuminu, imbiru, curry, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- świeża kolendra do podania
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać orzechy i wszystkie przyprawy, przesmażyć. Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 15 minut. Zblendować na gładką masę.
Kurczaka wraz z marynatą podsmażyć na innej, rozgrzanej patelni (można upiec w piekarniku). Przełożyć do sosu, wymieszać i dusić razem przez 10 minut. Dodać śmietankę, wymieszać, lekko podgrzać. Podawać z kolendrą.
Smacznego!
Inspiracja Qchenne Inspiracje