Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso marynowane jest przez noc w jogurcie i przyprawach, dzięki czemu jest aromatyczne i w połączeniu z sosem na bazie pomidorów, nerkowców i słodkiej śmietanki wprost rozpływa się w ustach. Do podania z ryżem lub chlebkami naan. Polecam!!!
Składniki na marynatę:
- 600 g filetów z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- czubata łyżka mieszanki przypraw garam masala, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i przyprawami. Dodać mięso, całość wymieszać. Każdy kawałek kurczaka powinien być pokryty marynatą. Przełożyć na noc do lodówki.
Składniki na sos:
- 1 czubata łyżka masła najlepiej klarowanego
- 1 duża cebula
- 500 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- po 1 łyżeczce: kuminu, imbiru, curry, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- świeża kolendra do podania
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać orzechy i wszystkie przyprawy, przesmażyć. Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 15 minut. Zblendować na gładką masę.
Kurczaka wraz z marynatą podsmażyć na innej, rozgrzanej patelni (można upiec w piekarniku). Przełożyć do sosu, wymieszać i dusić razem przez 10 minut. Dodać śmietankę, wymieszać, lekko podgrzać. Podawać z kolendrą.
Smacznego!
Inspiracja Qchenne Inspiracje
Uwielbiam to danie ❤ W Twoim sosie jest jeszcze dodatek nerkowców, więc i z tej wersji chętnie skorzystam 😋
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Mega 🥰
Autor
Cieszę się, że posmakował 😀
Pycha ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Moje ulubione danie ❤️
Autor
Super 🙂
Moj hit zamawiam zawsze w indyjskiej restauracji teraz czas zrobić w domu 🙂
Autor
Zdecydowanie 😀
Pyszne polecam i bardzo syte !
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Coś pysznego! Jadałam juz nie raz ale tak dobrej jeszcze nie ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂