Meksykańska kuchnia to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych, dlatego mam nadzieję, że nie będę musiała długo Wam zachwalać dzisiejszego Burrito. Jest tak pyszne, że każdy, kto jeszcze go nie próbował musi koniecznie to nadrobić : ) Przygotowałam przepis na dużą porcję, bo kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej : ) Polecam!!!
- 500 g mięsa mielonego
- 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka (170 g) kukurydzy z chilli (lub zwykłej)
- przyprawa do burrito
- ok. 150 g mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
- 10 tortilli (jeśli macie więcej czasu zapraszam po przepis tutaj)
Mięso wypłukać i podsmażyć na patelni. Papryki pokroić w kostkę, przełożyć do średniego garnka i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną (około 5-10 min). Po tym czasie dodać pomidory w puszce, gotować dalej pod przykryciem przez ok. 10 minut, po tym czasie dodać odcedzoną fasolę z puszki wraz z przyprawą do burrito (ok. 5 łyżeczek) i ponownie gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać kukurydzę z chilli, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Na koniec dodać podsmażone mięso i wymieszać.
Na środek każdej tortilli nakładać farsz, posypać startym na tarce serem i zawijać. Najpierw zawijam spód placka, a następnie boki, tak aby na siebie zachodziły. Podpiekam tortille w piekarniku, w temp. 170 C przez ok. 15 min (tak aby ser się rozpuścił). Aby placki mi się nie rozwinęły przygotowuję „obręcz” z folii aluminiowej. Urywam prostokątny kawałek folii, zwijam ją wzdłuż dłuższego boku, aż uzyskam cienki pasek, którym obwijam tortillę (przed podaniem zdejmuję, a burrito świetnie już trzyma swój kształt : ).
Smacznego : )
Mniam! Wygląda pysznie. 🙂
pysznie wygląda:) mój brat to również wielki fan kuchni meksykańskiej i truje mi głowę o burrito, muszę chyba mu wreszcie ulec, bo Twoje wygląda tak smakowicie:)
Uwielbiam takie smaki, burrito koniecznie do zrobienia w najbliższej przyszłości !
Bardzo lubię:)
Autor
Jest pyszne, polecam wypróbować! 🙂
o bardzo lubię burito:) nawet nauczyłam się sama robić placki do niego nie dawno i w takiej wersji najbardziej mi smakuje:)
Autor
Ja też sama przyrządzam, ale przyznaję, że czasem z lenistwa kupuję gotowe tortille 😀
Nigdy nie jadłam, muszę wypróbować! 🙂
Autor
Koniecznie! 🙂
bardzo lubię meksykańskie jedzenie.
a za domowe burrito dam się posiekać!
Już nawet nie wiem, od jak dawna usiłuję w końcu zrobić burrito i zawsze coś mi staje na przeszkodzie! Naprawdę, muszę coś z tym zrobić.
Wygląda mega pysznie.
Autor
karmel-itka wcale Ci się nie dziwię! 🙂 Camena mam nadzieję, że ten post Cię zmotywuje 🙂
Kuchnia meksykańska (wszystko, co pikantne) jest super. Na pewno wypróbuję!
Autor
Polecam, pyszne! 🙂
Uwielbiam kuchnię meksykańską 🙂
Autor
W takim razie polecam 🙂
dla kuchni meksykańskiej zawsze duże TAK!
Autor
Tak jak i u nas 🙂
Będę dzisiaj robić :):):)
Autor
Smacznego i proszę dać znać jak smakowalo 🙂
Jak tylko podkuruję żołądek, zabieram się za to 😀
Autor
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i smacznego 🙂
Mięso mielone należy wypłukać raczej przed zmieleniem:-)
Co wchodzi w skład tej „przyprawy do burrito”?
Autor
Korzystam opcji z mielenia na miejscu w mięsnym sklepie, więc płuczę po zmieleniu 🙂 to chyba nie zbrodnia? 😉 Skład przyprawy różni się w zależności od producenta, najlepiej sprawdzić na opakowaniu 🙂
Przepysznie wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Autor
Bardzo mi miło! 🙂
Rewelacyjny przepis polecam ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super wyszło polecam ten przepis 👌🏻
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂