Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu na pewno podbiją Wasze serca : ) Przepyszny warzywny kotlet w towarzystwie aromatycznej salsy z mango to połączenie idealne i zadowoli nawet typowych mięsożerców. Danie jest nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe i pożywne. Polecam!!!
Składniki na burgery (3 porcje):
- 1 puszka ciecierzycy (lub 100 g suchej, namoczonej a następnie ugotowanej)
- 100 g upieczonego lub ugotowanego batata
- 140 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 60 g mąki z ciecierzycy, czerwonej soczewicy lub ew. ryżowej
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka garam masala lub curry, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz i chili do smaku
Ciecierzycę zmiksować niedbale blenderem. Dodać rozgnieciony widelcem batat, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać groszek, ponownie wymieszać. Papier do pieczenia ułożyć na blaszce, posmarować oliwą. Nałożyć masę uformowaną w 3 placuszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
Składniki na salsę mango:
- 140 g mango (1/2 sztuki)
- 25 g czerwonej cebuli (1/2 małej sztuki)
- 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej, 1 łyżka świeżej mięty posiekanej, 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz, chili do smaku
Mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę, miętę i kolendrę. Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i chili.
Dodatkowo:
- 3 bułki np. kukurydziane
- 1/2 świeżego ogórka
- 6 liści sałaty karbowanej
Bułki przekroić na połowy. Na spodzie ułożyć po liściu sałaty, burgerze, porcji salsy z mango, kilka plastrów ogórka i znowu liściu sałaty. Przykryć pozostałą częścią bułki.
Smacznego!
Wartość odżywcza dla 1 porcji (bez bułki):
kaloryczność: 327 kcal, białko: 18,0 g, tłuszcze: 7,3 g, węglowodany: 37,2 g, błonnik: 13,2 g
Inspiracja: „Czas na obiad” V. Urban