Bułka wrocławska

Bułka wrocławska znana również jako kawiorek, puszysta, miękka z delikatnym miąższem. Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nią razem z Siostrą ; ) Wystarczał nam tylko dodatek masła lub dżemu i najlepsze śniadanie gotowe. Do tej pory najbardziej lubię ją w takim towarzystwie : ) Z powodzeniem możecie ją również wykorzystać w wersji wytrawnej, czy choćby do przygotowania zapiekanek z pieczarkami i serem. Polecam!!!


Bułka Wrocławska

Składniki (2 sztuki):
  • 15 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej (typ 650)
  • 160 ml mleka
  • 210 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Wymieszać, dodać ciepłe mleko, odstawić na chwilę, aby zaczęły „pracować”. Do miski przesypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego zaczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem i wyrabiać ciasto ok. 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i niezbyt klejące. Z ciasta uformować kulę, posmarować delikatnie olejem, przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować podłużne, niezbyt cienkie bułki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C (góra-dół), na dno wysypać 1/2 szklanki kostek lodu. Kiedy się roztopią, wierzch bułek naciąć ostrym nożem i delikatnie posmarować wodą. Przełożyć do piekarnika. Po 10 minutach temperaturę obniżyć do 210 C i piec kolejne 20-30 minut. Jeśli bułki za szybko zaczną się rumienić, przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu ponownie posmarować je wodą i zostawić je w gorącym, ale wyłączonym piekarniku przez 3 minuty. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego : )


Kawiorek bagietka

Inspiracja „O chlebie”

Komentarzy: 26

  1. isia
    28 października 2015 / 12:10

    Twoje zdjęcia nieodmiennie zachwycają, aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 13:10

      Bardzo dziękuję! 🙂

  2. Anita
    28 października 2015 / 13:10

    Też sie u nas taka jadlo, ale z twarozkiem i ze szczypiorkiem 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 14:07

      To wersja jest bardzo popularna u mojego Męża 🙂

  3. 28 października 2015 / 22:21

    ta bułka przywołuje wspomnienia z dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 23:12

      🙂

  4. 28 października 2015 / 23:22

    powiem Ci, że ta buła, chleb, wygląda tak dobrze, że…miałabym gdzieś fakt, że z pieczywem, to tak ostrożnie, nie za dużo…sama wiesz 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 23:32

      Dziękuję! 🙂 to niestety ten minus, że jak już upiekę to zjem wszystko, żeby się nie zmarnowało… 😉

  5. Hania
    29 października 2015 / 1:02

    Pyszna musi być 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 1:18

      Zdecydowanie 🙂

  6. Aśka
    29 października 2015 / 22:25

    świetny smak i łatwa w przygotowaniu 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2015 / 22:41

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  7. Karo
    30 października 2015 / 0:50

    Mam nadzieję, że się uda, bo nastawiłam już ciacho do wyrastania w lodówce a rano będę piekła na śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2015 / 1:14

      Koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  8. Michalina
    30 października 2015 / 12:42

    Wyszły pyszne, na te zapiekanki co w planach miałam to już nic nie zostało 😉

    • Marta
      Autor
      30 października 2015 / 20:46

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  9. Iwona
    31 października 2015 / 0:59

    W weekedn robię 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 1:18

      Mam nadzieję, że smakowało 🙂

  10. alusia
    1 listopada 2015 / 2:15

    Super smak, w pracy nikt mi nie wierzył, że sama upiekłam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 1:07

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że jeszcze nie raz zaskoczysz swoich znajomych w pracy 🙂

  11. 20 listopada 2015 / 11:40

    Uwielbiam domowe pieczywo!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:27

      My również 🙂

  12. kamil
    25 stycznia 2016 / 20:53

    pysznie wyszedł

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:54

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  13. organizer
    15 kwietnia 2020 / 21:35

    Bułka wrocławska była okrągła i miała krzyżyk w formie nacięcia… To odnosnie formy…

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2020 / 9:58

      Mamy zatem inne informacje 🙂 Dla mnie bułka wrocławska jest (i była) dokładnie w takiej formie jak przedstawiona 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 1 =