Domowy, esencjonalny bulion to podstawa zup, sosów a także innych dań. Bulion warzywny jest bardzo prosty do przygotowania, ale względu na czas gotowania warto przygotować większą ilość i zamrozić, aby mieć w zapasie. Polecam!!!
Składniki:
- 2 i 1/2 litra zimnej wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- biała część małego pora
- 1/2 cebuli opalonej na ogniu, suchej patelni lub grillu
- liść kapusty (opcjonalnie)
- kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku
- 1 łyżka soli, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy
Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować jeszcze ok. 90 minut, a następnie przecedzić.
Smacznego!