Domowy, esencjonalny bulion to podstawa zup, sosów a także innych dań. Bulion warzywny jest bardzo prosty do przygotowania, ale względu na czas gotowania warto przygotować większą ilość i zamrozić, aby mieć w zapasie. Polecam!!!
Składniki:
- 2 i 1/2 litra zimnej wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- biała część małego pora
- 1/2 cebuli opalonej na ogniu, suchej patelni lub grillu
- liść kapusty (opcjonalnie)
- kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku
- 1 łyżka soli, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy
Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować jeszcze ok. 90 minut, a następnie przecedzić.
Smacznego!
Domowy najlepszy też zawsze mrożę i mam w potrzebie bo kostkom mówię NIE 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Robię taki sam i także mrożę 🙂 To najlepsza baza.
Autor
Zawsze warto mieć pod ręką 🙂
Mnie zawsze zastanawia co to jest bulion jak są w przepisach warzywny wiadomo z warzyw ale mięsny czym się różni od rosołu heh 🙂
Autor
Po każdej publikacji przepisu na zupę krem dostaję pytanie o bulion stąd post 😀
W zamrażarce obowiazakowo musi być zapas 😊
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepis super dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂