Bułeczki z serem i jagodami

Sezon na jagody trwa zdecydowanie zbyt krótko ; ) Jako odmianę dla tradycyjnych jagodzianek mam dziś dla Was przepis na puszyste, zawijane bułeczki z serem i jagodami, które wprost rozpływają się w ustach i bardzo trudno poprzestać na jednej. Polecam!

Jagodzianki

Składniki na ciasto (12 sztuk, blacha 23×33 cm):

  • 120 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka (wielkość L) + 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać przygotowany rozczyn, roztopione masło, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Składniki na masę serową:

  • 250 g mielonego twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować masą serową.

Składniki na frużelinę:

  • 250 g jagod
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać i gotować 3 minuty. Ostudzić i przełożyć na masę serową. Zwinąć w roladę i przekroić na 12 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub mleka

Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać trochę więcej cukru pudru.

Smacznego!

Jagodzianki przepis
Bułeczki z jagodami i serem

Przepis od Sylwii , więcej jagodowych przepisów znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 22

  1. Aga
    23 lipca 2022 / 11:14

    Pysznie się prezentują 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:47

      Dziękuję 🙂

  2. Malwina
    23 lipca 2022 / 13:29

    Ooo i takie buły to rozumiem 🙂 mam jeszcze resztkę jagód więc dobrze się złożyło 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:48

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

      • Anna
        31 lipca 2022 / 18:39

        Mniam , smak dzieciństwa

        • Marta
          Autor
          1 sierpnia 2022 / 0:11

          Najlepszy komplement 🙂

    • Anna
      31 lipca 2022 / 18:39

      Mniam , smak dzieciństwa

      • Marta
        Autor
        1 sierpnia 2022 / 0:11

        🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    23 lipca 2022 / 17:49

    💜 Cudowne💜

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:48

      Dziękuję 🙂

  4. Z.
    23 lipca 2022 / 21:44

    Mniam mniam !

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:48

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  5. Anita
    24 lipca 2022 / 22:15

    Bardzo dobry przepis 👏🏻

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:48

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  6. 25 lipca 2022 / 17:00

    Te bułeczki wyglądają naprawdę smakowicie, a przepis naprawdę bardzo interesujący! Zapisałam i postaram się przetestować go jeszcze w tym tygodniu 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2022 / 0:10

      Super, życzę smacznego 🙂

  7. Asik
    27 lipca 2022 / 17:10

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2022 / 0:10

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Karo
    28 lipca 2022 / 11:25

    Bułeczki wyszły pyszne, trochę nawet mi przerosły i dałam zamiast twarogu zwykły serek waniliowy 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2022 / 0:10

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  9. 12 sierpnia 2022 / 9:09

    Takie bułeczki brzmią jak równie pyszna alternatywa dla jagodzianek – super inspiracja na podwieczorek!
    Na pewno będą też bardziej sycące przez dodatek twarogu. 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2022 / 23:08

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 16 =