Przepyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką sprawdzą się idealnie w roli drugiego śniadania, czy deseru. W ich wnętrzu można ukryć ulubione dodatki jak czekolada, dżem, twarożek, czy budyń, jednak nam najbardziej smakują w wersji z powidłami : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (15 bułeczek, blacha 23×33 cm):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 jajko (wielkość L)
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki masła
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu, lekko przestudzić i wraz z jajkiem dodać do pozostałych składników. Dokładnie zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego) i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie delikatnie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować na podłużny placek, nałożyć powidła i zwinąć w rulonik. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, a następnie posypać nią bułeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja – grupa Domowa Cukiernia
Jak smakują tak jak wyglądają to biorę wszystkie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, bo smakują nawet lepiej niż wyglądają 🙂
Cudowne 😍 Już czuję ten zapach…
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam mniam aż ślinka cieknie 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacja ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Są przepyszne dzięki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Bułeczki wyszły super bardzo miękkie nie za słodkie zjedliśmy nawet na śniadanko 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Witam a jesli chciałabym użyć takich zwykłych drożdży to jaka byłaby proporcja?
Autor
25 g 🙂