Bułeczki czosnkowe z parmezanem to przysmak, którego zapewne nie muszę Wam specjalnie reklamować ; ) Bardzo aromatyczne, drożdżowe, puszyste ciasto z rozpływającym się czosnkowym masłem i posmakiem parmezanu. Idealne na zimowe chłody. Polecam !
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka wielkość L
- 1/3 szklanki masła pokrojonego w kostkę (ok. 75 g)
Składniki na nadzienie:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 3 łyżki czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
W małej misce połączyć ciepłe mleko, drożdże i około łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
W misie miksera, wyposażonego w hak do ciasta, połączyć mąkę, mieszankę mleczną, cukier, sól, jajka i masło i mieszać na średnim poziomie aż do momentu połączenia, a następnie ugniatać na wyższych obrotach przez około 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i nieco miękkie. (Ciasto można również wyrobić ręcznie). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, około 90 minut.
Uderzyć ciasto pięścią, w celu odgazowania, a następnie przenieś je na blat lekko posypany mąką. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 0,65 cm. Rozłożyć równomiernie miękkie masło i posypać posiekanym czosnkiem, parmezanem, papryką i opcjonalnie pietruszką. Zrolować w ciasną, długą roladę, a następnie pociąć ją na 12 równych kawałków. Przenieść na dobrze natłuszczoną blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi się rozmiar, około 60 minut minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) do złotobrązowego koloru około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie ostudzić.
Smacznego!