Site icon marta-gotuje.pl

Bułeczki cynamonowe a’la cinnabons

Kiedy jedna z czytelniczek – Magdalena podesłała mi inspirację na bułeczki cynamonowe a’la cinnabons, wiedziałam, że trudno będzie im się oprzeć ; ) Uwielbiam wszystkie cynamonowe zawijańce, a dodatkowa glazura z kremowego serka idealnie się tu komponuje. Perfekcyjny wypiek na długie jesienne wieczory : ) Polecam!!!


Składniki na ciasto (12 sztuk):

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 90 minut do czasu podwojenia objętości.

Składniki na nadzienie:

Masło roztopić i przestudzić. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować go roztopionym masłem, równomiernie posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć na kształt rolady wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Przełożyć na blachę (23×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić i lekko ciepłe udekorować kremową polewą.

Składniki na polewę:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek i ponownie ucierać do jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodawać stopniowo mleko regulując nim gęstość polewy.


Inspiracja blog Moje Wypieki

Exit mobile version