Kiedy jedna z czytelniczek – Magdalena podesłała mi inspirację na bułeczki cynamonowe a’la cinnabons, wiedziałam, że trudno będzie im się oprzeć ; ) Uwielbiam wszystkie cynamonowe zawijańce, a dodatkowa glazura z kremowego serka idealnie się tu komponuje. Perfekcyjny wypiek na długie jesienne wieczory : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
- 540 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 80 g cukru trzcinowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka wielkość L
- 250 ml letniego mleka
- 75 g roztopionego masła
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 90 minut do czasu podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie:
- 50 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki cynamonu
Masło roztopić i przestudzić. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować go roztopionym masłem, równomiernie posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć na kształt rolady wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Przełożyć na blachę (23×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić i lekko ciepłe udekorować kremową polewą.
Składniki na polewę:
- 60 g masła (temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g kremowego serka typu philadelphia lub np. serek łaciaty naturalny (w temp. pokojowej)
- 2-4 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek i ponownie ucierać do jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodawać stopniowo mleko regulując nim gęstość polewy.
Inspiracja blog Moje Wypieki