Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dostałam od Was informację, że dostęp do drożdży jest ograniczony, więc polecam Wam przepis na przepyszne bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez jajek, a co za tym idzie również bez wyrastania, więc przygotujecie je błyskawicznie : ) Moje dzieci lubią je bardziej niż te drożdżowe, więc koniecznie wypróbujcie!!!
Składniki (8 sztuk):
- 475 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej z nich formując bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch posmarować wodą lub mlekiem, opcjonalnie posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 20-25 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Przyślij Przepis”