
Nie znam nikogo, kto potrafiłby się oprzeć porcji tradycyjnego, domowego budyniu ; ) Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, a dodatkowo w prosty sposób możemy zmieniać jego smak przez dodanie różnych sezonowych owoców. Opcja ta jest idealna dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie lubią zjadać owoców na surowo… ; ) Polecam!!!
Składniki (2 porcje);
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
- 100 g malin
Połowę mleka (1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować blenderem. Przelać do gotującego się mleka z cukrem. Zagotować, cały czas mieszając, czekając aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać umyte maliny, wymieszać trzepaczką (jeśli chcecie, aby budyń miał kawałki owoców nie należy mieszać zbyt dokładnie, ponieważ szybko się rozpadają ; ).
Smacznego : )

Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw