Budyń malinowy

domowy budyń malinowy

Nie znam nikogo, kto potrafiłby się oprzeć porcji tradycyjnego, domowego budyniu ; ) Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, a dodatkowo w prosty sposób możemy zmieniać jego smak przez dodanie różnych sezonowych owoców. Opcja ta jest idealna dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie lubią zjadać owoców na surowo… ; ) Polecam!!!

Składniki (2 porcje);

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
  • 100 g malin

Połowę mleka (1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować blenderem. Przelać do gotującego się mleka z cukrem. Zagotować, cały czas mieszając, czekając aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać umyte maliny, wymieszać trzepaczką (jeśli chcecie, aby budyń miał kawałki owoców nie należy mieszać zbyt dokładnie, ponieważ szybko się rozpadają ; ).

Smacznego : )

 


budyń z malin

 

 


budyń z malinami


 


jak zrobić domowy budyń

 


budyń malinowy

 

 


Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

Komentarzy: 26

  1. 14 sierpnia 2015 / 10:14

    Mniam, prezentuje się wybornie 😀

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:27

      Bardzo dziękuję, jest pyszny 🙂

  2. AGA
    14 sierpnia 2015 / 13:20

    Deser idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:28

      To prawda 🙂

  3. Justynka
    14 sierpnia 2015 / 22:43

    Wow nie wiedziałam, że domowy budyń jest taki easy to make 😀

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:28

      Dokładnie, prosto i pysznie 🙂

  4. Kinga
    15 sierpnia 2015 / 0:11

    Pychaaaaa

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:29

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  5. Gośka
    15 sierpnia 2015 / 11:25

    Do tej pory jadłam z sosem malinowym, ale cały malinowy kusi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:29

      Polecam wypróbować 🙂

  6. 15 sierpnia 2015 / 18:39

    ma piękny kolorek 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 21:55

      Ostatnio „pinkowy” jest u nas na topie haha 🙂

      • BF
        15 lipca 2019 / 4:36

        czy zamiast maki ziemniaczanej moge dodac kukurydziana?

  7. Renia
    15 sierpnia 2015 / 22:16

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 22:37

      Miło mi, że budyń smakował 🙂

  8. Ryba
    16 sierpnia 2015 / 12:55

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2015 / 22:02

      Dziękuję 🙂

  9. Anonim
    16 sierpnia 2015 / 23:39

    Można jeść na zimno?

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:17

      Jak najbardziej, zwłaszcza latem 😉

      • Anonim
        23 sierpnia 2015 / 23:16

        Przepyszny 🙂

        • Marta
          Autor
          24 sierpnia 2015 / 23:09

          Cieszę się, że smakował 🙂

  10. 18 sierpnia 2015 / 15:21

    Ja też chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby budyniu, a domowy jest najlepszy!

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2015 / 17:00

      Dokładnie 🙂

  11. Jaga
    26 września 2016 / 23:17

    Pyszny budyń! żal nie skorzystać z sezonu na malinki 🙂 dzieci nareszcie mają porządny deser a nie z paczki, bo wcześniej nie wiedziałam że w tak prosty sposób można inaczej 🙂

  12. BF
    15 lipca 2019 / 4:35

    czy zamiast maki ziemniaczanej moge dodac kukurydziana?

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2019 / 12:19

      Sama nie próbowałam, ale powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 17 =