Nie znam nikogo, kto potrafiłby się oprzeć porcji tradycyjnego, domowego budyniu ; ) Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, a dodatkowo w prosty sposób możemy zmieniać jego smak przez dodanie różnych sezonowych owoców. Opcja ta jest idealna dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie lubią zjadać owoców na surowo… ; ) Polecam!!!
Składniki (2 porcje);
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
- 100 g malin
Połowę mleka (1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować blenderem. Przelać do gotującego się mleka z cukrem. Zagotować, cały czas mieszając, czekając aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać umyte maliny, wymieszać trzepaczką (jeśli chcecie, aby budyń miał kawałki owoców nie należy mieszać zbyt dokładnie, ponieważ szybko się rozpadają ; ).
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Mniam, prezentuje się wybornie 😀
Autor
Bardzo dziękuję, jest pyszny 🙂
Deser idealny 🙂
Autor
To prawda 🙂
Wow nie wiedziałam, że domowy budyń jest taki easy to make 😀
Autor
Dokładnie, prosto i pysznie 🙂
Pychaaaaa
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Do tej pory jadłam z sosem malinowym, ale cały malinowy kusi 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
ma piękny kolorek 🙂
Autor
Ostatnio „pinkowy” jest u nas na topie haha 🙂
czy zamiast maki ziemniaczanej moge dodac kukurydziana?
Mniam mniam 🙂
Autor
Miło mi, że budyń smakował 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Można jeść na zimno?
Autor
Jak najbardziej, zwłaszcza latem 😉
Przepyszny 🙂
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Ja też chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby budyniu, a domowy jest najlepszy!
Autor
Dokładnie 🙂
Pyszny budyń! żal nie skorzystać z sezonu na malinki 🙂 dzieci nareszcie mają porządny deser a nie z paczki, bo wcześniej nie wiedziałam że w tak prosty sposób można inaczej 🙂
czy zamiast maki ziemniaczanej moge dodac kukurydziana?
Autor
Sama nie próbowałam, ale powinno się udać 🙂