Site icon marta-gotuje.pl

Buddha bowl z falafelem

Buddha bowls, które podbijają ostatnio internet, to bogato napełnione miseczki bazujące na kolorowych, roślinnych przysmakach. Uwielbiam je za prostotę przygotowania i duże pole do popisu przy komponowaniu ich zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. Nie bez powodu nazywane są miseczkami rozmaitości, bo poza podstawowymi składnikami dużą rolę odgrywają sosy i dressingi, które mogą jeszcze bardziej zmienić oblicze naszego dania. Wersja z falafelem stanowi nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny posiłek, który nasyci nas na długi czas. Polecam!


Składniki na falafel:

Namoczoną ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę, czosnek i zmiksować blenderem. Dodać listki natki pietruszki wraz z przyprawami i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę. Formować niewielkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju do czasu aż falafele zarumienią się z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pozostałe składniki:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W miseczce ułożyć szpinak, poszatkowaną kapustę, ugotowaną kaszę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz usmażone falafele. Polać sosem czosnkowym i musztardowym, udekorować czarnym sezamem.

Sos musztardowy na zimno:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!









*Wpis powstał przy współpracy z marką Społem

Exit mobile version