Site icon marta-gotuje.pl

Brownie z wiśniami i sosem karmelowym

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast : ) Jest wręcz nieprzyzwoicie czekoladowe, ciężkie z idealną chrupiącą skorupką. Dodatek wiśni i sosu toffi świetnie się tutaj komponuje. Polecam!


Składniki na karmelowy sos:
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 75 g masła
  • 1/4 łyżeczki pokruszonej soli morskiej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przestudzić.

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 28 x 18 cm) :

  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g wiśni bez pestek (mogą być ze słoika)

Masło roztopić, przestudzić. Przelać do miski, dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder, jajka i całość wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Dodać mleko, posiekaną czekoladę i dobrze odsączone wiśnie. Ponownie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do formy (ciasto będzie gęste), nałożyć warstwę tofii, zakryć drugą porcją ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut lub do czasu, aż będzie dobrze wypieczone w środku, a z wierzchu lekko popęka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje, udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


*Inspiracja książka „What Katie Ate Weeked”

Exit mobile version