Brownie to jedno z moich ulubionych ciast : ) Jest wręcz nieprzyzwoicie czekoladowe, ciężkie z idealną chrupiącą skorupką. Dodatek wiśni i sosu toffi świetnie się tutaj komponuje. Polecam!
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 75 g masła
- 1/4 łyżeczki pokruszonej soli morskiej
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przestudzić.
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 28 x 18 cm) :
- 110 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
- 2 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g wiśni bez pestek (mogą być ze słoika)
Masło roztopić, przestudzić. Przelać do miski, dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder, jajka i całość wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Dodać mleko, posiekaną czekoladę i dobrze odsączone wiśnie. Ponownie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do formy (ciasto będzie gęste), nałożyć warstwę tofii, zakryć drugą porcją ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut lub do czasu, aż będzie dobrze wypieczone w środku, a z wierzchu lekko popęka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje, udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
*Inspiracja książka „What Katie Ate Weeked”