Brownie to jedno z moich ulubionych ciast : ) Jest wręcz nieprzyzwoicie czekoladowe, ciężkie z idealną chrupiącą skorupką. Dodatek wiśni i sosu toffi świetnie się tutaj komponuje. Polecam!
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 75 g masła
- 1/4 łyżeczki pokruszonej soli morskiej
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przestudzić.
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 28 x 18 cm) :
- 110 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
- 2 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g wiśni bez pestek (mogą być ze słoika)
Masło roztopić, przestudzić. Przelać do miski, dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder, jajka i całość wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Dodać mleko, posiekaną czekoladę i dobrze odsączone wiśnie. Ponownie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do formy (ciasto będzie gęste), nałożyć warstwę tofii, zakryć drugą porcją ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut lub do czasu, aż będzie dobrze wypieczone w środku, a z wierzchu lekko popęka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje, udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
*Inspiracja książka „What Katie Ate Weeked”
OMG!!!
Autor
🙂 🙂
Wygląda obłędnie!
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam brownie <3
Autor
Mam tak samo 🙂
Czy można zastąpić wiśnie dżemem wiśniowym?
Pozdrawiam,
Dominika
Autor
Na dżem bym się nie zdecydowała, bo mamy już dodatek sosu toffi o podobnej konsystencji 🙂 Ale mogą być maliny lub wiśnie mrożone 🙂
Dziękuję ślicznie za odpowiedź 🙂
Autor
Nie ma za co 🙂
Brownie i wiśnie… poezja 😀
Autor
To prawda, jedno z lepszych połączeń 🙂
Dobrze, że jutro sobota i mogę od razu zrobić 🙂
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
Przyznam się, że wyjadam jeszcze ciepłe 😀 do tego gałka lodów waniliowych mmmmm poezja!
Autor
Też mam ten problem 😉 Ciepłe ciasta to moja słabość 😉
powoli zaczynam się przekonywać do czekoladowych ciast 🙂
Autor
Ooo super, bardzo się cieszę 🙂
Ja też uwielbiam brownie:-) To musi być rewelacyjne:-) Kolejny przepisik do kolekcji:-)
Autor
Ciężko przejść obok niego obojętnie… 😀 Daj znać jak smakowało! 🙂
Delicja:) Do inki z mlekiem pasuje mi idealnie:) Mój maluszek z mlekiem maminim kosztuje Twoich pyszności. A co tam, zarażam sympatią do brownie;p I nie tylko…
Autor
Haha to tak jak u mnie… moje pociechy też wyssały wszystkie smaki wraz z mlekiem mamy 😉
bardzo smaczne i bardzo bardzo mocno czekoladowe ;D
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Przepyszne, intensywność czekolady powala 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Dzis robilem to ciasto z przepisu i powiem szczerze ze juz podczas robienia cos mi nie gralo. Proporcje sa chyba jakies zaburzone 🙁
Samo ciasto na brownie jest ciezkie i zbite (takie powinno byc oczywiscie) a karmel plywajacy nawet po wychlodzeniu. Zatem ciezko polozyc druga czesc ciasta na niego.
Poza tym chyba do takiej formy to za malo tej masy?
pozdrawiam swiatecznie 😉
Autor
Być może zbyt krótko karmel był redukowany? Czas podany jest orientacyjnie, podczas gotowania sos powinien zgęstnieć 🙂 Mam nadzieję, że pomimo tego posmakowało 🙂