Brownie to ciasto, które zawsze się udaje i jest błyskawiczne do przygotowania, więc idealnie sprawdza się w sytuacji, gdy nagle nachodzi nas ochota na coś pysznego lub znajomi dzwonią, że są w pobliżu i właśnie do nas jadą ; ) W sezonie obowiązkowo z truskawkami : ) Polecam!
Składniki (blacha o wymiarach 21x21cm):
- 200 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
- 150 g masła
- 4 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 płaska łyżka kakao
- szczypta soli
- 250 g truskawek
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej – umieścić je w miseczce nad wrzącą wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody) i czekać aż ciepło je rozpuści, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę. Dodać czekoladową masę, wymieszać mikserem. Dodać mąkę, kakao i sól, ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Układać na masie rozcięciem ku górze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut. Na wierzchu powinna się pojawić chrupiąca skorupka.
Smacznego!