Czy znacie kogoś, kto nie lubi brownie? Mocno czekoladowe, gliniaste ciasto i ta pyszna, chrupiąca skorupka na wierzchu… mniam ; ) Tym razem w zdrowszej wersji (klik) opierającej się na kaszy jaglanej! Cudowny wynalazek, który można zjeść bez wyrzutów sumienia ; )
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ew. kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- orzechy włoskie i/lub migdały
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Przestudzić, dodać pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość zmiksować blenderem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzechami i/lub migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut.
Smacznego : )