Site icon marta-gotuje.pl

Brownie z kaszy jaglanej

Czy znacie kogoś, kto nie lubi brownie? Mocno czekoladowe, gliniaste ciasto i ta pyszna, chrupiąca skorupka na wierzchu… mniam ; ) Tym razem w zdrowszej wersji (klik) opierającej się na kaszy jaglanej! Cudowny wynalazek, który można zjeść bez wyrzutów sumienia ; )


Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ew. kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • orzechy włoskie i/lub migdały

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Przestudzić, dodać pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość zmiksować blenderem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzechami i/lub migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut.

Smacznego : )

Exit mobile version