To zdecydowanie najlepsze brownie z fasoli jakie jadłam, choć nazwa może być trochę myląca, bo konsystencją bardziej przypomina wilgotnego murzynka lub aromatyczny piernik : ) Przygotowanie jest błyskawiczne, zajmie nam dosłownie kilka minut, reszta dzieje się sama w piekarniku : ) Następnym razem koniecznie dodam do środka kawałki gorzkiej czekolady i czuję, że będzie jeszcze pyszniejsze. Polecam!!
Składniki (keksówka 26×12 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady
Fasolę odcedzić, dokładnie przepłukać i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładką masę. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut.
Smacznego!