Brownie z fasoli

To zdecydowanie najlepsze brownie z fasoli jakie jadłam, choć nazwa może być trochę myląca, bo konsystencją bardziej przypomina wilgotnego murzynka lub aromatyczny piernik : ) Przygotowanie jest błyskawiczne, zajmie nam dosłownie kilka minut, reszta dzieje się sama w piekarniku : ) Następnym razem koniecznie dodam do środka kawałki gorzkiej czekolady i czuję, że będzie jeszcze pyszniejsze. Polecam!!


brownie z fasoli

Składniki (keksówka 26×12 cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady

Fasolę odcedzić, dokładnie przepłukać i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładką masę. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut.

Smacznego!


fasolowe brownie przepis

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Ania
    10 listopada 2017 / 11:30

    Wygląda fajnie, ale czy czuć fasolę?

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2017 / 11:33

      Nie czuć! 🙂

  2. Niki
    10 listopada 2017 / 14:27

    Super na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:03

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Aga
    10 listopada 2017 / 15:06

    Mniam <3

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:03

      Dziękuję 🙂

  4. Kasia
    10 listopada 2017 / 16:28

    Już się piecze oby mi się udało 🙂

    • Kasia
      10 listopada 2017 / 18:01

      Pycha!!!

      • Marta
        Autor
        11 listopada 2017 / 23:04

        Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:03

      Nie może się nie udać 😉

  5. Majka
    10 listopada 2017 / 17:00

    Jakoś nigdy nie miałam odwagi dodać do ciasta fasoli ale tym razem przekonała mnie Twoja recenzja, krótki czas wykonania i pozostałe składniki 😉 Ciasto wyszło pysznie, od siebie dodałam jeszcze 2 łyżki syropu z agawy 😉 Zgadzam się z Tobą, czekolada w środku nada ciastu głębi. Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze polewy, czekoladowej lub tak jak proponuje inspiracja 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:04

      Super! 🙂 Czekolady nigdy za wiele 😉 polewa na górze na pewno się sprawdzi idealnie 🙂

  6. Adusia
    10 listopada 2017 / 19:38

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:04

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  7. Misia
    10 listopada 2017 / 20:52

    Na pewno zrobię sądząc po składnikach zdaje się pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:04

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:05

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  8. 12 listopada 2017 / 23:46

    Jakoś nie mogę się przekonać do brownie z fasoli, kilka razy miałam okazję próbować i przyznaję, że wolę jednak tradycyjną wersję

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 0:09

      Tradycyjna wersja to zupełnie inna historia 🙂 Ale wśród fasolowych to zdecydowanie prowadzi! Polecam wypróbować 🙂

  9. Maggoty
    20 września 2018 / 11:53

    Czy można powiedzieć, że jest to dość dietetyczne ciasto? Można jeść bez większych wyrzutów sumienia? 😉

    • Marta
      Autor
      21 września 2018 / 0:54

      Zdecydowanie tak! 🙂 Zdrowe wypieki można jeść bez wyrzutów sumienia 😉

  10. Ania
    16 stycznia 2019 / 15:53

    Hey – mozna zamienic make kokosowa na owsiana?

    Dzieki

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2019 / 16:43

      Tak 🙂

  11. Aga
    29 grudnia 2019 / 20:44

    Czym I w jakiej ilości mogę zastąpić mąkę kokosową?

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:16

      Mąka kokosowa jest bardzo charakterystyczna, ale jeśli miałabym zmieniać to na mąkę ryżową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 25 =