Brownie mugcake to idealny deser dla fanów czekolady i ekspresowej babeczki z mikrofalówki. Poza tym, że jest błyskawiczne do przygotowania, to również w wersji fit. Ciasto nie jest słodkie, nie zawiera cukru, dominuje bardziej wytrawny smak, dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady i kakao. Zapewne nie będzie dla Was zaskoczeniem, że fragmenty z płynną gorzką czekoladą smakowały mi najbardziej ; ) Polecam!!
Składniki:
- 45 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 10 g kakako
- 2 g proszku do pieczenia
- 5 g oleju rzepakowego
- 100 g napoju roślinnego
- 20 g pokrojonej gorzkiej czekolady
- do podania: ulubione owoce
Wszystkie składniki poza czekoladą połączyć w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałki gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
Kaloryczność: 379 kcal, Białko: 11 g, Tłuszcze: 19 g, Węglowodany: 39 g
Przepis z książki „Fit desery z kilku składników” A. Stolarczyk
Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziecie tutaj.