Po świętach moja biblioteczka wzbogaciła się o kolejne kulinarne pozycje w tym także Jamie Oliver’s Christmas Cookbook. Bardzo lubię jego przepisy, a kiedy ujrzałam Badass Brownies wiedziałam, że muszę je upiec natychmiast ; ) Brownies Jamiego ma w sobie wszystko to co lubię, dużą ilość gorzkiej czekolady, syrop klonowy, maliny i orzechy : ) Jest po prostu obłędne. Polecam!!!
Składniki (blacha o wymiarach 23×23 cm):
- 50 g białej czekolady
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 200 ml syropu klonowego
- 4 jajka (wielkość L)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów (u mnie brazylijskie plus migdały)
- 100 g malin
Białą czekoladę posiekać, przełożyć do zamrażarki. Masło i gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać syrop klonowy, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Dodać posiekane orzechy, maliny i zmrożoną białą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 17,5 minuty (Jamie jest bardzo precyzyjny ; ) ) Ważne, aby nie przepiec brownies, masło i czekolada podczas stygnięcia będą zmieniać konsystencję na bardziej stałą. Przed podaniem można udekorować kakao.
Smacznego!