Site icon marta-gotuje.pl

Brownies podwójnie czekoladowe

Po świętach moja biblioteczka wzbogaciła się o kolejne kulinarne pozycje w tym także Jamie Oliver’s Christmas Cookbook. Bardzo lubię jego przepisy, a kiedy ujrzałam Badass Brownies wiedziałam, że muszę je upiec natychmiast ; ) Brownies Jamiego ma w sobie wszystko to co lubię, dużą ilość gorzkiej czekolady, syrop klonowy, maliny i orzechy : ) Jest po prostu obłędne. Polecam!!!


Składniki (blacha o wymiarach 23×23 cm):

Białą czekoladę posiekać, przełożyć do zamrażarki. Masło i gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać syrop klonowy, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Dodać posiekane orzechy, maliny i zmrożoną białą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 17,5 minuty (Jamie jest bardzo precyzyjny ; ) ) Ważne, aby nie przepiec brownies, masło i czekolada podczas stygnięcia będą zmieniać konsystencję na bardziej stałą. Przed podaniem można udekorować kakao.

Smacznego!



Exit mobile version