Brownies podwójnie czekoladowe

Po świętach moja biblioteczka wzbogaciła się o kolejne kulinarne pozycje w tym także Jamie Oliver’s Christmas Cookbook. Bardzo lubię jego przepisy, a kiedy ujrzałam Badass Brownies wiedziałam, że muszę je upiec natychmiast ; ) Brownies Jamiego ma w sobie wszystko to co lubię, dużą ilość gorzkiej czekolady, syrop klonowy, maliny i orzechy : ) Jest po prostu obłędne. Polecam!!!


Obłędnie czekoladowe brownies z malinami

Składniki (blacha o wymiarach 23×23 cm):

  • 50 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 ml syropu klonowego
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów (u mnie brazylijskie plus migdały)
  • 100 g malin

Białą czekoladę posiekać, przełożyć do zamrażarki. Masło i gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać syrop klonowy, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Dodać posiekane orzechy, maliny i zmrożoną białą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 17,5 minuty (Jamie jest bardzo precyzyjny ; ) ) Ważne, aby nie przepiec brownies, masło i czekolada podczas stygnięcia będą zmieniać konsystencję na bardziej stałą. Przed podaniem można udekorować kakao.

Smacznego!


Podwójnie czekoladowe brownies


Badass brownies jamie oliver

Komentarzy: 46

  1. Monia
    13 stycznia 2017 / 15:10

    Ślinka cieknie na sam widok ❤

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:12

      🙂 🙂 🙂

  2. Majka
    13 stycznia 2017 / 15:15

    WOW ☺ Kombinacja debeściarska ❤

    • Majka
      13 stycznia 2017 / 22:38

      Jutro będę piec, poproszę o wskazówkę: dodajemy maliny zamrożone czy rozmrożone? Do świeżych daleko niestety…

      • Marta
        Autor
        14 stycznia 2017 / 0:10

        Mrożone 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:12

      Wszystko mi tu pasuje 😀

      • Majka
        14 stycznia 2017 / 16:53

        Nie jestem fanem gorzkiej czekolady, upieczenie tego brownie było dla mnie świadomym wyzwaniem i w towarzystwie słodkiego napoju uznaję za udane 😉 Jednak posypanie kakao byłoby dla mnie gorzkim zabójstwem 😉

        • Marta
          Autor
          15 stycznia 2017 / 2:10

          Super, że się odważyłaś i co ważniejsze, że smakowało! u nas nawet dzieci wprost kochają gorzką czekoladę, więc jej wytrawny smak wcale nie jest nam już straszny 🙂

  3. Milka
    13 stycznia 2017 / 15:35

    Ale cudo!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:12

      Dziękuję 🙂

  4. Ania
    13 stycznia 2017 / 16:32

    Mniam co za połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Świetne prawda? 🙂

  5. Dusia
    13 stycznia 2017 / 17:07

    Też lubię Jamiego 🙂 przepis zdaje się super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Polecam, pycha 🙂

  6. Isia
    13 stycznia 2017 / 17:21

    Czekoladowa rozpusta 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Oj tak 🙂

  7. Jagoda
    13 stycznia 2017 / 17:30

    To musi być mega mega czekoladowe 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Zdecydowanie 🙂

      • Jagoda
        14 stycznia 2017 / 11:14

        Marta poratuj czy ono po upieczeniu jest trochę płynne?

        • Marta
          Autor
          14 stycznia 2017 / 14:00

          Tak, gęstnieje dopiero przy studzeniu (najszybciej w lodówce 😉 ) ale nadal pozostaje „maziaste” 🙂

  8. karo
    13 stycznia 2017 / 20:22

    Poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:10

      Prawda 🙂

  9. Aneta
    13 stycznia 2017 / 21:53

    To już wiem co będę jutro piec 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:10

      Daj znać jak smakowało 🙂

  10. Gustavo Woltmann
    14 stycznia 2017 / 2:07

    Ahhh ale apetyczne! Aż ślinianki same zaczynają pracować 😉 Brownie w swojej prostocie wygrywa w rankingu moich ulubionych ciast!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 14:01

      Bardzo dziękuję 🙂 w prostocie siła 🙂

  11. Julka
    14 stycznia 2017 / 13:59

    przepiękne zdjęcia! i tak jak za brownies nie przepadam to bym zjadła 🙂 moc fotografii jest nieziemska 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 14:01

      Dziękuję ogromnie mi miło!!! 🙂

  12. Ewa
    14 stycznia 2017 / 14:49

    Nie wiem czy dotrwa do schłodzenia !!! totalne szaleństwo jakby czekoladowa lawa mniaaaaaam 😀

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:04

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Natka
    15 stycznia 2017 / 11:05

    Kocham brownies a to jest jeszcze pyszniejsze niż wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2017 / 1:08

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2017 / 1:09

      Jest super, polecam 🙂

  14. Ryba
    16 stycznia 2017 / 23:59

    Niesamowite jest pół blachy znikneło w 2 godziny 🙂 a Twoje zdjęcia Marta!!! pamiętam jeszcze te z przed kilku lat niesamowicie się rozwijasz 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2017 / 2:05

      To bardzo miłe, dziękuję ! 🙂 super, że brownie przypadło do gustu 🙂

  15. Niki
    18 stycznia 2017 / 14:31

    Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 kocham ten czekoladowy zakalec hehhe

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:06

      O tak zakalec to tylko czekoladowy 😉

  16. Judy
    22 stycznia 2017 / 17:47

    Ciasto jest przepyszne a twoje zdjęcia zachwycają 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:03

      Bardzo mi miło, serdecznie dziękuję 🙂

  17. a.
    27 stycznia 2017 / 21:23

    robiłam i pyszne

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:28

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Pola
    1 sierpnia 2017 / 23:39

    Kocham to ciasto i kocham Twoje zdjęcia!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 14:33

      Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂

  19. Róża
    27 lutego 2018 / 15:50

    Przepyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:59

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 18 =