Site icon marta-gotuje.pl

Brazylijska babka z marakują

Przepyszna brazylijska babka z marakują – wilgotna i orzeźwiająca, smakuje latem : ) Aromatyczna i prosta do przygotowania z chrupiącymi ziarenkami passiflory w środku. Polecam!!

Składniki (forma do babki o średnicy 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie partiami dodawać mąkę naprzemiennie z pulpą z marakui. Mieszać tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-55 minut do suchego patyczka. Wyłączyć i zostawić w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze kilka minut.

Opcjonalnie babkę można udekorować polewą z białej czekolady i marakui.

Smacznego!

Przepis z książki „Ameryka” M.J. Pawlak. 

Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie.

Exit mobile version